Vágólapra másolva!
Bár több európai kormányfő is jelezte, hogy nem támogatja Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság vezetőjeként, ő mégis úgy látja, hogy széles többség áll mögötte a jelölésre jogosult Európai Tanácsban.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök bízik abban, hogy július közepén őt választják meg az Európai Bizottság új elnökévé. Az európai parlamenti választásokon győztes Európai Néppárt első számú jelöltje erről a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak nyilatkozott.

A tisztség betöltésére az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak kell személyi javaslatot tennie, és a javaslatról minősített többséggel kell döntenie. A tanács több tagja, köztük David Cameron brit és Orbán Viktor magyar kormányfő nem támogatja Juncker jelölését. Cameron egészen odáig ment, hogy gyakorlatilag megfenyegette az EU-t, hogy Nagy-Britannia kilép, ha Juncker nyer. A tanács múlt kedden megbízta Herman Van Rompuy-t, a testület elnökét, hogy kezdjen konzultációkat az EP képviselőivel az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltéséről.

Juncker az interjúban azt állította, hogy az Európai Tanácsban - mint fogalmazott - a kereszténydemokrata és a szocialista állam- és kormányfők "széles többsége" támogatja őt. Ez a többség a döntés meghozatalakor nem hajolhat meg egy kisebbség nyomása előtt - tette hozzá.

"Európát nem szabad zsarolni" - jelentette ki Juncker, aki közvetve reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező három-négy hétben további kormányfők támogatását is megszerzi. A dpa hírügynökség által előzetesen ismertetett nyilatkozatban ennek kapcsán utalt arra is, hogy kész konzultációkat folytatni a következő Európai Bizottság fő törekvéseiről.

Az új bizottsági elnök megválasztásában kulcsszerepet betöltő Angela Merkel német kancellár pénteken nyilvánosan kiállt amellett, hogy Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke. "Az Európai Néppárt végzett az első helyen az európai parlamenti (EP-) választásokon, éppen ezért minden megbeszélést abban a szellemben folytatok, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke" - fogalmazott a kancellár, aki ezt megelőzően még nem foglalt állást egyértelműen a néppárti csúcsjelölt mellett.

A Bild am Sonntag értesülése szerint közben Francois Hollande francia államfő csatlakozott a Junckert ellenző uniós vezetők táborához, állítólag arra törekedve, hogy az új bizottsági elnök francia politikus legyen. Hollande ugyanis abból indul ki, hogy a jobboldali radikális Nemzeti Front franciaországi választási sikere miatt kormányának égető szüksége lenne egyfajta "pozitív jelzésre". A lap úgy tudja, hogy Hollande jelöltje korábbi pénzügyminisztere, Pierre Moscovici lenne.