Rendőri visszaélések zavarhatják meg a világbajnokságot

Vágólapra másolva!
Brazíliában a futball-vb idején utcára vonuló tüntetőknek fel kell készülniük a megkülönböztetés nélkül alkalmazott rendőri és katonai erőszakra, mivel az ország mindent megtesz, hogy kontrollálja a demonstrációkat, jelentette ki az Amnesty International egy héttel a világbajnokság előtt.
Vágólapra másolva!

A katonai és rendőri erőszak, a képzés hiánya, és a karhatalmak büntetlensége olyan veszélyes elegyet alkot, amelynek vesztesei csak a békés tüntetők lehetnek” – nyilatkozta Atila Roque, a brazil Amnesty International igazgatója. „A 2014-es világbajnokság komoly próbatétel a brazil hatóságok számára. Úgy kell biztosítaniuk a tüntetések felügyeletét, hogy eközben a biztonsági erők ne sértsék meg az emberi jogokat.”

Az Amnesty International ’They use a strategy of fear’: Protecting the right to protest in Brazil ("A megfélemlítés stratégiáját alkalmazzák”: A tüntetéshez való jog védelme Brazíliában) című jelentése a biztonsági erők által, a múlt évben elkövetett sorozatos visszaéléseket elemzi.

A békés tüntetők ellen megkülönböztetés nélkül alkalmazott könnygáz és gumilövedék, az önkényes letartóztatások, valamint a törvényekkel való visszaélés az utcára vonulók megbüntetése érdekében mind idesorolható. Várhatóan a torna alatt mindezek folytatódni fognak.

Az Amnesty International brazil aktivistái több tízezer aláírt „sárga lapot” osztanak ki a hatóságoknak arra figyelmeztetve őket, hogy a békés tüntetéshez való jogot tiszteletben kell tartaniuk (https://www.aiyellowcard.org/).

„A világ egyértelmű üzenetet küld a brazil hatóságoknak: a tüntetés nem bűncselekmény, hanem emberi jog. Ahelyett, hogy erőszakot alkalmaznak a tüntetések leverésére, az lenne a kormány és a biztonsági erők feladata, hogy biztosítsák, az emberek biztonságban, a letartóztatás vagy sérülés kockázata nélkül nyilváníthassák ki véleményüket” – hangsúlyozta Atila Roque.

2013 júniusa óta több ezer brazil állampolgár vonult utcára. Felemelték hangjukat a tömegközlekedés drágulása, a világbajnokság magas költségei és a pazarló beruházások miatt.

Az ország számos városában több száz ember sérült meg, amikor a katonai rendőrség gumilövedékekkel tüzelt az emberekre, és gumibottal vertek meg olyanokat, akik senki számára nem jelentettek fenyegetést. A katonai rendőrségi egységek könnygázt is bevetettek a békés tüntetőkkel szemben, egy esetben még egy kórházba is belőttek Rio de Janeiróban. Több száz embert megkülönböztetés nélkül összetereltek és őrizetbe vettek, néhányukat szervezett bűncselekmény vádjával, mindenféle bizonyíték nélkül.

„Azzal párhuzamosan, hogy a világ figyelme egyre inkább Brazília felé fordul, a helyi hatóságoknak nyilvánosan meg kell fogadniuk, hogy nem alkalmaznak túlzott erőszakot a tüntetőkkel szemben, és valamennyi visszaélést kivizsgálnak. Minden egyéb biankó csekként szolgál a biztonsági erőknek, kockáztatva, hogy még több emberi jogi visszaélés történjen” – szögezte le Atila Roque.