Már 337 emberrel végzett az Ebola Nyugat-Afrikában

Vágólapra másolva!
Február óta terjed a kór, gyógymód nincs rá, és nagyon fertőző.
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a nyugat-afrikai Ebola-járvány áldozatainak száma, a kór már több mint háromszázharminchét emberrel végzett február óta - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán. A tájékoztatás szerint a térségbe érkezett nemzetközi szakértők jelenléte ellenére csak az előző héten negyvenhét új megbetegedést és tizennégy halálesetet regisztráltak Nyugat-Afrikában.

Továbbra is Guineában a legrosszabb a helyzet, itt kétszázhatvannégy ember halt bele a kórba. Sierra Leonéban ezzel szemben negyvenkilenc, Libériában pedig huszonnégy ember vesztette életét a járvány következtében. A WHO megpróbálta összehangolni a térségbeli államok lépéseit, a szükséges intézkedések életbe léptetése azonban nehézkesnek bizonyult. Egyebek mellett korlátozni kellett a légi forgalmat és a kereskedelmet.

Az első megbetegedésekről február elején érkeztek hírek Guineában, a járvány ezután terjedt át a környező országokba. Az Ebola vírusa Afrikában van jelen; vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. Az Ebola hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Az afrikai Ebola-járványról írt korábbi cikkünket itt olvashatja.