Ukrajna június 27-én aláírja az EU társulási szerződést

Vágólapra másolva!
Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette, hogy június 27-én társulási szerződést ír alá az Európai Unióval. A nemzetközivé dagadó konfliktust éppen az robbantotta ki, hogy Porosenko elődje, az azóta elmozdított Viktor Janukovics februárban az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy ezt a szerződést az eredeti elképzelésekkel szemben nem írja alá. Eközben a NATO azt jelentette, hogy adatai szerint az orosz csapatokat ismét az ukrán határhoz rendelték.
Vágólapra másolva!

Miközben az ukrán elnök az unióhoz közelítené az országot, a NATO azt jelentette, hogy Oroszország több ezer katonát sorakoztatott fel az ukrán határ közelében, nyitva hagyva a gyors beavatkozás lehetőségét – írja a BBC.

A keleti régiókban, Donyeck és Szlovjanszk környékén tovább folynak a harcok a Kijevhez hű ukrán alakulatok és a szakadárok között. Porosenko fegyverszünetet ajánlott a szeparatistáknak, a felkelők azonban elutasították a lehetőséget. Az egyetlen kivételt Luhanszk jelenti, ahol a felek tűzszünetet kötöttek arra az időre, amíg az egymás területén elesett áldozatok holttestét elszállítják.