Évente tucatjával zuhannak le a drónok

Vágólapra másolva!
2001 óta 418 pilóta nélküli repülő esett le az égből nagyobbfajták közül.
Vágólapra másolva!

418 pilóta nélküli amerikai repülőgép, azaz drón zuhant le 2001 óta - jelentette szombaton a Washington Post. Az amerikai lap szerint emberéletet egyetlen baleset sem követelt, az incidensek nagy száma ugyanakkor kérdéseket vet fel a drónok polgári forgalmazásra is kiterjesztett, szélesebb körű kereskedelmének terveivel kapcsolatban. Néhány esetben ráadásul nem sok hiányzott ahhoz, hogy a zuhanás halált is okozzon.

A Washington Post 50 ezer oldalnyi jelentést tanulmányozott át és az általuk idézett adatok csak a legnagyobb (felderítő vagy támadó) drónokra vonatkozik, mint a Predator, a Reaper, a Global Hawk, a Hunter vagy a Grey Eagle. A legsúlyosabb balesetek Afganisztánban (67), az Egyesült Államokban (47) és Irakban (41) történtek. Az okok közül leggyakoribb a műszaki hiba és a rossz időjárás volt, de emberi mulasztás is okozott balesetet.

Magyarországon is elképesztő ütemben terjednek a távirányítható, programozható minirepülők, és a tervek szerint itthon is a hagyományos légi járművekéhez hasonló, szigorú biztonsági vizsgákat kell majd letenni használatukhoz. Az egyszerű játékdrónokra ez nem vonatkozik, de valószínűleg azokkal sem lehet majd akárhol repülni.