Minden rendőrfőkapitányt leváltanak Szerbiában

Vágólapra másolva!
A kormánynak elege lett, hogy egymással foglalkoznak a bűnözők helyett.
Vágólapra másolva!

Leváltanak minden rendőrfőkapitányt Szerbiában, és a kormány gyökeresen átalakítja a rendőrség vezetését. Aleksandar Vucic miniszterelnök ezt péntek esti sajtóértekezletén jelentette be. Vucic szerint Szerbia olyan állam lesz, ahol a rendőrség az emberek védelmével foglalkozik, nem pedig a politikával.

A kormányfő azt mondta, ő eredményeket követelt a drogkartellek elleni harc terén, a belügyminisztérium munkatársai viszont inkább saját belharcaikkal és népszerűségük növelésével foglalkoztak. Arra is kitért, hogy a rendőrségen belül egyesek gyaníthatóan együttműködnek a kábítószer-kereskedőkkel, így azok rendszeresen megmenekülnek a letartóztatástól.

Maga Tomislav Nikolic államfő is úgy fogalmazott pénteken, a bűnszervezetek kapcsolatokkal rendelkeznek a belügyminisztériumban. Vucic emlékeztetett arra, hogy a decemberben indított nagyszabású akció során - Villámcsapás fedőnéven – több száz kábítószer-kereskedőt és -terjesztőt vettek őrizetbe, de csak a "kishalak" kerültek a hatóságok hálójába. Szerinte a rendőrség vezetőit a drogcsempészet miatt bíróság előtt álló Darko Saric, valamint az egykori zimonyi klán tagja, Ljubisa Buha Cume igyekeztek lejáratni milliós megvesztegetésekre vonatkozó vádjaikkal, amelyeket az általuk pénzelt bulvárlapokon keresztül terjesztettek – írta a Magyar Szó.

A kormányfőt az is nyugtalanítja, hogy Szerbiában mindenki tudja, kik a legnagyobb kábítószer-kereskedők, de senki sem meri nevükön nevezni őket.