Putyin szerint valaki belőtt Oroszországba az ukrán határon

Vágólapra másolva!
Az élénk tüzérségi tevékenyságre panaszkodott az orosz elnök, amikor az ismeretlen katona sírjánál koszorúzott vasárnap. Szörnyülködött, hogy vér folyik az egykori Szovjetunió területén.
Vágólapra másolva!

Orosz területet értek lövések Ukrajna felől vasárnapra virradóra - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki azután nyilatkozott a Rosszija-24 tévének, hogy Moszkvában megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját. Az alkalmat az szolgáltatta koszorúzásra, hogy 73 éve támadta meg a náci Németország a Szovjetuniót. "Borzasztó, hogy annyi évvel a nagy honvédő háború kezdete után vér folyik az egykori Szovjetunió területén" – szörnyülködött Putyin.

Az ukrajnai helyzetről azt mondta, hogy Ukrajnában "nem szűnik a harc. Az éjszaka ukrán területen a tüzérség igen aktív tevékenysége volt tapasztalható (Oroszországban)." Azt nem találgatta, hogy ki lőtt. Szerinte el kell érni, hogy minden harci tevékenység megszűnjön.

Pénteken a dél-oroszországi Novosahtyinszk határátkelőhelyet érte támadás, ahol súlyosan megsebesült az egyik orosz határőr és anyagi kár is keletkezett.

Petro Porosenko ukrán elnök péntek estétől egyhetes egyoldalú tűzszünetet léptetett életbe Kelet-Ukrajnában, lehetőséget teremtve az oroszbarát erőknek, hogy letegyék a fegyvert.

Putyin a kezdeményezéssel kapcsolatban azt mondta, "Az a tény, hogy Porosenko tűzszünetet hirdetett ki, kétségtelenül fontos része a végső (békének) megoldásnak. E nélkül lehetetlen lenne bármiről megállapodni, Oroszország minden eszközzel támogatni fogja ezeket a szándékokat."

Ukrán kormányzati források szerint a harcok szombaton is folytak az ország keleti részében, miután az oroszbarát erők megtámadtak egy ukrán átkelőt az orosz-ukrán határon, valamint egy katonai bázist. Támadást kíséreltek meg egy légi támaszpont ellen is.