Merkeltől vár segítséget az ukrán elnök

Vágólapra másolva!
A tűzszünet megsértéséről is panaszkodott telefonban a német kancellárnak.
Vágólapra másolva!

Petro Porosenko ukrán államfő arra kérte Angela Merkel német kancellárt, hogy személyesen is vállaljon szerepet az ország keleti részén kialakult konfliktus rendezésében. Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint Porosenko a Merkellel vasárnap folytatott telefonbeszélgetés során kijelentette: Angela Merkel és a világ más vezetőinek "segítsége és személyes szerepvállalása rendkívül fontos lenne a Kelet-Ukrajnában kialakult válság megoldásához."

A nemrég hivatalba lépett Nyugat-barát ukrán államfő beszámolt a német kancellárnak arról, hogy az oroszbarát szakadár erők a keleti Donyeck és Luhanszk megyében 24 órán belül több mint húsz alkalommal sértették meg az általa pénteken egyoldalúan kihirdetett tűzszünetet. Merkel megerősítette, hogy segíteni fogja Porosenko béketervének megvalósulását. Mint mondta, kész mindent megtenni annak előmozdítása érdekében, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a válságban érintett felek. A német szövetségi kormány előzőleg felszólította az orosz vezetést, hogy vesse latba befolyását a szeparatistáknál és támogassa Porosenko béketervét.

Oroszország hétfőn közölte: szükségesnek tartja a tartós tűzszünet tiszteletben tartását Kelet-Ukrajnában ahhoz, hogy párbeszéd kezdődhessen a szeparatista felkelők és a kijevi hatóságok között. Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn Luxembourgban üléseznek. A tanácskozáson értesülések szerint kialakíthatják egy olyan, nem katonai jellegű ukrajnai misszió válságkezelési koncepcióját, amely - az EU közös biztonság- és védelmi politikájának kereteibe illeszkedve - stratégiai támogatást nyújthatna az ukrajnai civil biztonsági terület megerősítéséhez.