Orbánról is megvan a véleményük a lehallgatott lengyel vezetőknek

Vágólapra másolva!
Magyar téma is előkerült a lengyel lehallgatási botrányban. A lengyel állami olajtársaság vezetője sarkos állítást fogalmazott meg Orbán Viktor és Putyin kapcsolatáról a hangfelvétel szerint. Hernádi Zsolt is szóba került.
Vágólapra másolva!

„Orbán úgy leszopta Putyint, hogy azóta felcsapott farokkal jár. Az oroszok 10 milliárdot adnak az atomerőműre, és épül a Déli Áramlat annak ellenére, hogy az EU ellene van.” A lengyel állami olajtársaság, az Orlen vezére, Jacek Krawiec mondta ezt a pénzügyminiszternek és a helyettesének, Włodzimierz Karpińskinak és Zdzisław Gawliknak az idén februárban. A beszélgetésükről készült hangfelvételt most hozta nyilvánosságra a Wprost lengyel hetilap.

A lap szerint a hangfelvételen a következő beszélgetés zajlik:

„Ide figyeljetek, elmondok egy dolgot. Figyeljétek, basszameg, mennyire másképp mennek a magyaroknál a dolgok. Elutaztam Hernádihoz, mert ő nem hagyhatta el Budapestet. Mondom neki: hány évet kapsz? Ő mosolygósan, kisimultan ezt válaszolja: az ügyvédeim találtak egy ügyet, amelynek köszönhetően felmentenek, és ezt minden EU-tagállamnak el kell ismernie, és oda utazom majd, ahova akarok. Ez egy magyarországi ügy? – kérdezem. Igen, mondja. Igen ám, mondom, de ez több évig eltarthat, nem? Nem, áprilisig meglesz. És ott ül mögötte egy ügyvéd, nagyon elbizakodott. Ábel. Hernádi erre széles mosollyal: Ábel, mondd el Jaceknek, hogy ki képviseli a vádat az ügyben? Ábel erre: a feleségem. Kapiskáljátok? Képzeljétek el, hogy ez nálunk van.”

Radoslaw Sikorski külügyminiszter közben a Wprost kiszivárogtatásaira reagálva azt mondta, hogy a lengyel kormányt „egy szervezett bűnbanda ostromolja”. A lap bő egy hete azzal kavar politikai vihart, hogy csúcsvezetők kompromittáló kijelentéseinek titkos hangfelvételeit teszi közzé. Egyelőre nem tudni, hogy a felvételeket kik, hogyan és milyen megbízásból rögzítették, de annyi már nyilvánvaló, hogy a lehallgatások legalább két varsói étteremben történtek, és sok alkalommal. Több mint tucatnyi politikus, cégvezető és más tisztségviselő mondatait vették fel. Donald Tusk kormánya a kiszivárogtatások miatt a legnagyobb válságát éli át 2007-es hatalomra kerülése óta, az ellenzék szerint le kellene mondania.

Cikkünket a kiszivárogtatások hátteréről itt olvashatja.