Ismét lecsapott a Boko Haram

Vágólapra másolva!
Csaknem száz nőt és gyereket raboltak el Nigériában. Faluról falura jártak, harminc embert megöltek.
Vágólapra másolva!

Hatvan kislányt és nőt, valamint 31 kisfiút raboltak el a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport fegyveresei észak-nigériai falvakból. Aji Khalil, a Boko Haram ellen küzdő helyi csoport egyik tagja a Borno állam székhelyétől, Maiduguritól 150 kilométerre fekvő Kummabza faluban közölte, hogy az emberrablások szombaton történtek a szövetségi állam területén, és a fegyveresek a támadásban négy embert megöltek, akik megpróbáltak elmenekülni előlük.

A The Vanguard című nigériai lapnak egy szemtanú azt mondta, hogy a szervezet tagjai faluról falura jártak, megöltek mintegy harminc embert, és sok nőt és gyermeket magukkal vittek. Hozzátette, hogy több száz falubeli menekült el a környékről Lassa városába. A nigériai biztonsági erők egyelőre nem erősítették meg az értesüléseket.

A Boko Haram áprilisban azzal keltett nemzetközi megrökönyödést, hogy elrabolt több mint kétszáz iskolás lányt a Borno területén fekvő Chibok faluból, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A környéken azóta is gyakran rabolnak el nőket és gyermekeket az iszlamisták.

A Boko Haram a korábban bebörtönzött tagjainak elengedését kérte a túszokért cserébe, Goodluck Jonathan nigériai elnök azonban nem egyezett bele a fogolycserébe. A 2015-ben esedékes elnökválasztáson induló Jonathan hívei – köztük az államfő felesége – azt állították, hogy az iskolás lányok áprilisi elrablását csupán a jelenlegi kormányzat lejáratására találták ki.

Az emberrablásokat vizsgáló elnökségi bizottság a múlt héten hangsúlyozta, hogy az incidensek megtörténtek, és hozzátették: a chiboki bentlakásos lányiskolában 395-en tartózkodtak, amikor a fegyveresek megtámadták a létesítményt. Közülük 119 lánynak a támadáskor, majd 57 tanulónak az elrablásuk utáni első napokban sikerült elmenekülnie, így közülük még 219-en lehetnek a Boko Haram fogságában.