Fejenként 56 pennybe kerül a briteknek a monarchia

Vágólapra másolva!
Sokba került a királyi paloták felújítása, és az utazások is vitték a pénzt.
Vágólapra másolva!

A brit királyi család 36,1 millió fontot költött tavaly a brit adófizetők pénzéből, a Buckingham-palotában úgy számolták, hogy fejenként 56 pennybe került az alattvalóknak II. Erzsébet és a családja.

A királyi család igyekezett bemutatni azt is, hogy mire költötte a pénzt: az egyik brit televíziót például meghívták a Buckingham-palotába, hogy felvegyék, miként távolítják el az épületből a rákkeltő azbesztet, ami az elmúlt két évben 800 ezer fontot emésztett fel, valamint forgattak a windsori kastélyban is, ahol a tetőszerkezet cseréje került 900 ezer fontba a tavaly. A kamerákat ugyanakkor nem engedték be a kensingtoni palotába, amelynek az egyik szárnyát Vilmos hercegnek és Katalin hercegnőnek újították fel. Ez a felújítás az eredeti számítások szerint egymillió fontba került volna, de végül 4,1 millióra duzzadt az összeg. Királyi források szerint a húsz szobás lakrészben eredetileg irodák voltak, ezért teljes egészében át kellett alakítani. A házaspár ugyanakkor saját pénzből fizette a szőnyeget, a búrotokat és a modern konyhaberendezést.

A királyi család hivatalos utazásai viszont az idén 300 ezer fonttal kevesebbe kerültek, mint tavaly, de így is 4,2 millió fontot kellett a látogatásaikra fordítani. Károly herceg indiai útja 434 ezer fontba került, és 255 ezer fontot kellett kifizetni azért, hogy Károly képviselje a királynőt Nelson Mandela temetésén.