Indít-e háborút Kim Dzsong Un egy film miatt?

Vágólapra másolva!
Egy amerikai vígjáték dühítette fel Észak-Korea vezetőjét. Leginkább az nem tetszik neki, hogy a filmben megölik.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy hadüzenetnek tekinti, ha forgalomba kerül az az amerikai vígjáték, amelyben két amerikai újságíró meg akarja ölni Kim Dzsong Un államfőt. Amennyiben az amerikai kormány nem akadályozza meg a film bemutatását, komoly és könyörtelen megtorlásra számíthat – közölte az észak-koreai külügyminisztérium meg nem nevezett szóvivője az állami médiában.

A szóvivő nem említette meg a film címét, de egyértelműen a Seth Rogen és James Franco főszereplésével készült, The Interview című komédiára utalt, amelyben egy producer és egy talkshow házigazdája exkluzív interjút kap az észak-koreai vezetőtől, a CIA pedig ráveszi őket, hogy az alkalmat kihasználva öljék meg.

A szóvivő szerint az észak-koreai nép és katonák körében irtózatot és haragot váltott ki, hogy a vakmerő amerikai provokatív őrület egy gengszter filmest szabadított rá az észak-koreai vezetésre. A film forgalomba kerülését hadüzenetnek tekintik, és nem fogják tűrni – mondta. A The Interview októberben kerül az amerikai mozikba.

A 30 éves Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor a 2011-ben elhunyt apja, Kim Dzsong Il után vette át a teljhatalmat, és mit sem lazított az országot körülvevő vasfüggönyön. Kimet, mint korábban apját és nagyapját, személyi kultusz övezi, a hatalmat megragadni próbáló nagybátyját kivégeztette, az országban becslések szerint több mint 200 ezer embert tartanak lágerekben.