Putyin a tűzszünet meghosszabbítását követeli

Vágólapra másolva!
Több mint két órán át tartott Francois Hollande, Angela Merkel, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin beszélgetése. 
Vágólapra másolva!

Az orosz államfő ismét a kelet-ukrajnai tűzszünet meghosszabbítására szólította fel Kijevet az ukrán és a francia elnökkel, valamint a német kancellárral folytatott vasárnapi telefonbeszélgetésében.

A Kreml tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin ezúttal "hosszas" társalgást folytatott az ukrán válságról partnereivel, akikkel abban állapodott meg, hogy ezt a négyoldalú telefonos egyeztetést rendszeressé teszik.

Az orosz államfő Petro Porosenko ukrán elnökkel, Francois Hollande francia államfővel és Angela Merkel német kancellárral egyebek között megvitatta, hogy EBESZ-megfigyelőket küldenének az orosz-ukrán határátkelő pontokra. Az állami vezetők üdvözölték, hogy Délkelet-Ukrajnában a szakadárok szombaton szabadon engedték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet egy hónapig fogva tartott megfigyelőit. Azt is kedvezőnek tartották, hogy előző nap Donyeckben folytatódott az egymással szembenálló felek: Kijev és a délkelet-ukrajnai szakadárok egyeztetése.

Moszkvai közlés szerint Vlagyimir Putyin sürgette, hogy a Délkelet-Ukrajnában romló humanitárius helyzetre tekintettel mielőbb segítséget kell nyújtani az Oroszországgal szomszédos régió lakosságának.
Az orosz vezetés a napokban segélyszállítmányt akart eljuttatni Délkelet-Ukrajnába, de Kijev ezt visszautasította.

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség párizsi tudósítója azt jelentette, hogy a francia elnöki hivatal közlése szerint több mint két órán át tartott Francois Hollande, Angela Merkel, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin beszélgetése. Párizsban megjegyezték, hogy a biztonság területén javulást tapasztaltak és az Európai Unió hétfőig kézzelfogható eredményeket vár el, mint azt a szervezet brüsszeli csúcsértekezletének résztvevői is hangsúlyozták.

Az EU tagállamainak vezetői pénteken felszólították Oroszországot, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy szűnjön meg a fegyverek és fegyveresek Ukrajnába áramlása a közös határon át.
Az orosz állami hírügynökség Kijevből küldött jelentése szerint az ukrán, a francia, az orosz államfő és a német kancellár hétfőn újra tárgyal az ukrajnai helyzetről. Az ukrán elnök arról tájékoztatta a vasárnapi telefonos egyeztetés résztvevőit, hogy Kijev "teljes mértékben betartja a béketerv megvalósításában vállalt kötelezettségeit, összhangban az Európai Unió döntésével, és egyoldalúan tartja magát a közép-európai idő szerint hétfőn 21 óráig meghirdetett tűzszünethez". Az ukrán államfő ugyanakkor közölte, hogy az utóbbi egy napban a délkelet-ukrajnai "felkelők" nem egyszer megsértették a tűzszünetet.

A hivatalos kijevi tájékoztatás szerint Petro Porosenko követelte, hogy az ukrán határőrség minden egyes határátkelő ellenőrzését visszakaphassa és felszólította Vlagyimir Putyint, hogy Oroszország erősítse meg saját oldalán a határőrizetet. Ennek érdekében Porosenko utasította az ukrán határőrség vezetőjét, hogy egyeztessen orosz kollégájával.