Amerikai turisták állnak bíróság elé Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
Gond volt a vízumukkal, és azzal is, hogy az egyikük szállodai szobájában egy Bibliát találtak.
Vágólapra másolva!

Államellenes tevékenységért bíróság elé állítanak két amerikai turistát Észak-Koreában - jelentette az ország hivatalos hírügynöksége, a KCNA. Jeffrey Fowle-t és Matthew Millert még áprilisban vették őrizetbe. A KCNA közlése szerint bizonyítékok és a gyanúsítottak vallomásai is igazolták azt a gyanút, hogy ellenséges cselekedeteket követtek el. A jelentésből nem derül ki, mikor kezdődik a bírósági eljárás.

A 24 éves Miller phenjani sajtóértesülések szerint menedékjogot kért Észak-Koreában, miután turistaként megérkezett oda. Az 56 éves Fowle szállodai szobájában egy Bibliát találtak, miután távozott, majd az is kiderült, hogy a vízuma nincs teljesen rendben.

A dél-koreai hatóságok őrizetében van egy harmadik amerikai, Kenneth Bae misszionárius is. Őt még tavalyelőtt tartóztatták le, és tavaly 15 év kényszermunkára ítéltek azzal a váddal, hogy a phenjani rezsim megbuktatásán munkálkodott.

Az Egyesült Államok májusban óva intette állampolgárait attól, hogy Észak-Koreába utazzanak, arra hivatkozva, hogy ezzel kiteszik magukat az önkényes letartóztatás veszélyének.