Ismét Martin Schulz lett az Európai Parlament elnöke

Schulz, Martin Strasbourg, 2014. július 1.
Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata német elnöke az ülésteremben, miután újraválasztották az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2014. július elsején. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata német elnöke újraváasztása után
Vágólapra másolva!
A német, szociáldemokrata Martin Schulzot újraválasztották kedden az Európai Parlament elnökévé a strasbourgi uniós parlament képviselői.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) 751 képviselője közül 723 adta le szavazatát, a szavazatok közül 111 érvénytelen volt. Martin Schulz a 612 érvényes szavazatból 409-et kapott. Megválasztásához minimum 307 szavazatra volt szükség.

A radikális baloldal jelöltjére, Pablo Iglesiasra 51 képviselő szavazott, és ugyanennyien adták voksukat Ulrike Lunacekre, a zöldek jelöltjére is. Sajjad Karim, az Európai Konzervatívok és Reformerek jelöltje 101 EP-képviselő támogatását nyerte el.

Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata német elnöke újraválasztása után Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Megválasztását követő rövid beszédében Schulz kitért a következő időszak szerinte legégetőbb problémáira. Említést tett az egyes tagállamokban továbbra is magas ifjúsági munkanélküliségről, az EU és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi és befektetési megállapodásról és a menekültproblémáról.

A megválasztását követő sajtótájékoztatón a német politikus arról beszélt, hogy a legrosszabb az, ha az emberek azt gondolják, hogy az EU vezetői "elefántcsonttoronyban élnek", elszigetelten. Azt hangoztatta, hogy a válságnak még nincs vége, továbbra is nagyok a társadalmi egyenlőtlenségek és az eltérések a tagállamok között.

A két hét múlva esedékes szavazással, Jean-Claude Junckernek, az Európai Tanács jelöltjének az Európai Bizottság élére történő megválasztásával kapcsolatban Schulz reményének adott hangot, hogy az őt támogató erők – a szociáldemokrata és a néppárti EP-képviselők – majd a luxemburgi politikust is támogatásukról biztosítják. Schulz közölte: azt szeretné, ha Juncker elnökként előre egyeztetne a parlamenttel, mielőtt a bizottság jogalkotási javaslatot tesz. Mint mondta: Junckernek számolnia kell azzal, hogy az EP hatalma megnövekedett.

Kevesebb képviselő

A május végi választásokat követően kedden délelőtt alakult meg a közvetlen választások bevezetése óta a nyolcadik Európai Parlament (EP). Az eddigi 766-tal szemben az EP-nek immár 15-tel kevesebb, 751 tagja van. A legutóbbi választások óta életbe lépett lisszaboni szerződés ennyiben maximálja a képviselők számát. Egyik ország sem küldhet 96 képviselőnél többet a strasbourgi uniós parlamentbe, ezért Németország az új EP-be hárommal kevesebb képviselőt delegálhat, emellett pedig 12 ország mondott le egy-egy mandátumról, közöttük Magyarország is.

Magyar tervek

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz listavezetője az alakuló ülés előtt magyar újságíróknak kifejtette: a következő ciklus a legfontosabb öt évet jelenti az Európai Unió számára abból a szempontból, hogy az unió megerősödjön, javuljon a versenyképesség, növekedjen a foglalkoztatás, miközben egyik nemzetállam versenyképessége sem szenved csorbát. Arra a kérdésre, hogy számít-e "magyar ügyekre", a fideszes politikus úgy válaszolt, hogy ha egy tagállam olyan jogszabályt hoz, amely nincs összhangban az uniós szabályokkal, akkor az Európai Bizottság megteszi a szükséges lépéseket, és ez szerinte így is van rendjén.

Az MTI kérdésére, miszerint támogatják-e majd a Fidesz politikusai, hogy Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök, az Európai Tanács jelöltje legyen az Európai Bizottság következő elnöke, Pelczné azt mondta, a Fidesz nem tudja támogatni Junckert, mert más az elképzelése Európáról, de ez nem a személyről, hanem a programról és az elvekről szól.

Szanyi Tibor, a magyar szociáldemokrata küldöttség vezetője az EP megalakulását követően rámutatott, hogy ők támogatják Junckert, de nem feltételek nélkül, ezek közül pedig első helyen szerepel a munkahelyteremtés és a megélhetési körülmények javítása. Arra a kérdésre, hogy milyen téren tartja elképzelhetőnek az együttműködést a más pártok színeiben bejutott magyar képviselőkkel, Szanyi azt mondta: minden olyan területen, amely munkahelyeket teremt Magyarországon. A politikus kiemelte: elsőként a gyermekéhezés ellen akarja majd felvenni a küzdelmet, célja pedig az, hogy az élelmiszereket ne adóztassák az uniós tagállamok, ez szerinte minden rászorulón segítene.

Nyilatkozott a magyar sajtónak az alakuló ülés előtt Jávor Benedek, a Együtt–PM EP-képviselője is, a zöld frakció egyik magyar tagja. Jávor véleménye is az volt, hogy a következő öt év meghatározó lesz az EU számára, és alapvető változásokra van szükség. Mint mondta, Magyarország számára is kiemelten fontos, hogy sikeresebb legyen a válságkezelés, erőteljesebben jelenjenek meg a térség érdekei, nyomatékosabb és egységesebb legyen az uniós külpolitika. Jávor szerint alapvető és forradalmi változásra van szükség az energiapolitikában, amelyben egységes fellépést szorgalmaz és elmozdulást sürget a megújuló energiaforrások irányába. Az MTI kérdésére a politikus megerősítette, hogy napirenden akarja tartani a paksi bővítés kérdését.