Törött szemüveg vezette nyomra az izraeli fiúkat kereső rendőröket

izrael tizenéves gyilkosság
Israelis mourns and light candles in Rabin Square in Tel Aviv on June 30, 2014 after the announce that the bodies of the three missing Israeli teenagers were found. Israel confirmed finding the bodies of three teenagers who disappeared in the southern West Bank on June 12, blaming the Islamist Hamas movement for their kidnapping and murder.
Vágólapra másolva!
Már a fiúk eltűnése után nem sokkal megtaláltak egy kiégett autót, majd egy törött szemüveget is. A vészhívásokat fogadó központban súlyos mulasztásokat követtek le, ezzel időt adtak a gyilkosoknak a menekülésre.
Vágólapra másolva!

Súlyos mulasztásokat követettek az el az izraeli hatóságok is a három elrabolt tinédzser ügyében, akiknek a holttestét az eltűnésük után 18 nappal találták meg. A vallási iskolába járó fiúk testét az eltűnésük helyétől mindössze néhány kilométerre találták meg. A holttestek felfedezéséhez az első nyomot már pár órával a fiúk eltűnése után felfedezték: egy Izrael középső részén egy hónappal korábban ellopott, kiégett Hyundaiban találtak egy tefillint, olyan imaszíjat, amilyent a fiúk is használtak – számolt be a The New York Times egy rendőrségi szóvivőre hivatkozva.

Az autót a ciszjordániai Dura közelében találták meg, mintegy húszpercnyire attól a helytől, ahol a fiúkat utoljára látták. A kocsi belsejében talált DNS-maradványokat összevetették az eltűntek szüleiével.

A hatóságok akkor ugyan még nem tudták, hogy a fiúk életben vannak-e, de minden lehetséges módszert bevetettek a megtalálásuk érdekében. Többek között kihallgattak bebörtönzött palesztinokat, több ezer katona és önkéntes civil fésülte át a Hebron környéki barlangokat és ciszternákat.

A nyomozás során a múlt héten csütörtökön történt meg az áttörés, mondta el a lapnak Miki Rozenfeld rendőrségi szóvivő: találtak egy szandált, amelyik pont úgy nézett ki, mint az egyik eltűnt fiúé. Azután vasárnap, valamivel hajnali egy óra előtt a rendőrök bevittek egy, a mezőn talált szemüveget egy optikushoz, aki megerősítette, hogy azt nála vásárolta az egyik elrabolt fiú, a 19 éves Ejal Jifrah.

„A szemüveg ripityára volt törve” – mondta el az optikus az Ynet izraeli internetes portálnak adott videointerjúban. „Hátborzongató pillanat volt.”

Végül hétfőn késő délután az egyik fő gyanúsított családja által megművelt földön a kutatócsapat eltávolított egy bokrot, amelyről úgy vélték, valahogy nem illik a képbe. Eldobáltak egy halom sziklát is – és felfedezték a három holttestet, amelyekről az azonnal elvégzett halottkémi vizsgálat megállapította, hogy az elrabolt fiúké.

Súlyos mulasztások

Közben az is kiderült, hogy a vészhívásokat fogadó központban súlyos mulasztásokat követtek el a fiúk elrablásának idején.

Az eset kivizsgálásáról készített jelentést hétfőn hozták nyilvánosságra, és annak eredményeként Johanan Danino rendőrfőnök azonnal elbocsátott több érintett tisztet – számolt be a Haaretz.

A jelentés szerint a fiúk elrablásának éjszakáján, 22.25-kor fogadott a központ egy hívást. Az egyik fiú elhaló hangon közölte, hogy elrabolták.

Az operátor azonnal hívta az ügyeletvezetőt, egy rendőr törzsőrmestert, aki megpróbált beszélni a fiúval, nyolcszor hívta fel a telefonszámot. Értesítették a központ vezetőjét is, majd arra a döntésre jutottak, hogy aznap már nem foglalkoznak tovább a dologgal.

Holott az előírások szerint mindent meg kellett volna tenniük annak érdekében, hogy azonosítsák a hívót és a mobiltelefon tulajdonosát, aztán pedig meghatározzák a hívó tartózkodási helyét. A hatóságok szerint azonban a fiúk életét nem tudták volna megmenteni, a késlekedéssel csak a gyilkosoknak adtak időt a menekülésre.