Újra van magyar alelnöke az Európai Parlamentnek

EP választás kampány
Az Európai Parlament által közreadott kép: Pelczné dr. Gáll Ildikó, a Fidesz-KDNP EP-képviselője a parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2014. március 11-én.
Vágólapra másolva!
A fideszes Pelczné Gáll Ildikót választották meg.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) egyik alelnökévé választották kedden délután Pelczné Gáll Ildikót, a Fidesz–KDNP EP-listájának vezetőjét. Az alelnökválasztáson 729 politikus adta le szavazatát, amelyek közül 12 volt érvénytelen, így egy-egy alelnök megválasztásához 359 voksra, a leadott érvényes szavazatok több mint felére volt szükség. Pelczné Gáll Ildikót Martin Schulz EP-elnök közlése szerint kereken 400 képviselőtársa támogatta, és választotta meg az EP egyik alelnökévé.

Pelczné Gáll Ildikó az Európai Parlamentben Forrás: MTI/Európai Parlament/Christian Creutz

Az Európai Parlament 14 alelnöke közül a szavazás első körében Pelczné Gáll Ildikó mellett még öt jelöltnek sikerült megszereznie az alelnökké választáshoz szükséges többséget. Az alelnökválasztás első körében a szintén az Európai Néppárthoz tartozó olasz Antonio Tajani, az ír Mairead McGuinness, a spanyol Ramón Luis Valcárcel Siso, a román Adina-Ioana Valean és a német Rainer Wieland lett az Európai Parlament alelnöke. A maradék nyolc alelnöki poszt betöltésére folytatódik a választás.