Elismerte az ördögűzőket a Vatikán

2014.07.02. 22:05

Hivatalosan elismerte a Szentszék, a római katolikus egyház legfőbb intézménye a nemzetközi ördögűzők társaságát, amelynek tagjai arra vállalkoznak, hogy megszabadítsák a híveket az őket kínzó démonoktól – jelentette a L'Osservatore Romano vatikáni lap. Az ördögűzők szervezetének szabályzatát a vatikáni Klérus Kongregációja hagyta jóvá, és az egyházjog alapján elismerte a csoport működését. Ezzel a római katolikus egyház elfogadta az ördögűzés vitatott gyakorlatát.

Az ördögűzők társaságának világszerte harminc országban 250 katolikus pap tagja van. Egyik alapítója Gabriele Amorth atya, aki Róma legfőbb ördögűzőjeként vált ismertté. A katolikus egyház 1999-ben adott ki egy ördögűzésről szóló, átdolgozott kézikönyvet. A jelenségre 1973-ban hívta fel a nem katolikus közönség figyelmét "Az ördögűző" című amerikai film.

Ferenc pápa az elődeinél gyakrabban beszél az ördögről, és tavaly kezét egy elmondása szerint négy démontól kínzott férfi fejére tette. Francesco Bamonte atya, a társaság vezetője szerint a Vatikán elismerése nem csupán nekik, hanem az egész egyháznak örömére szolgálhat. "Az ördögűzés egyfajta jótékonykodás, amely a szenvedők javára válik."