Visszakövetelik Moszkvától harci delfinjeiket az ukránok

Vágólapra másolva!
Lenne nekik új hely, de az oroszoknak is terveik vannak a különlegesen kiképzett emlősökkel.
Vágólapra másolva!

Amikor az oroszok február–március során megszállták a Krím félszigetet, birtokba vették azt az oceanáriumot is, ahol az ukrán haditengerészet harci delfinjeit tartották Szevasztopolban. Most Ukrajna visszaköveteli a különlegesen kiképzett tengeri emlősöket – írja a Foreign Policy amerikai hírportál.

„Ugyanúgy vissza kell kapnia országunknak a katonai delfineket, mint az oroszok által lefoglalt katonai felszerelést” – közölte Dmitrij Junuszov, a dél-ukrajnai Henicseszk régió első helyettes vezetője. A régióban június 21-én avattak fel egy új delfináriumot, amelyben el tudnák helyezni az állatokat. Arról egyelőre nem tudni, hogy az oroszok miként reagáltak a felvetésre.

Feltehetően nem örülnek neki, miután a delfineket előszeretettel használják propagandacélokra. Az orosz sajtó korábban arról adott hírt, hogy a tenger alatti tárgyak felismerésére, hajók elirányítására, sőt állítólag ellenséges búvárok megtámadására is kiképzett delfineket új technológiák és több pénz segítségével tovább képeznék.