Jobban figyelik az Egyesült Államokba tartó járatokat

Vágólapra másolva!
A szigorúbb biztonsági intézkedéseket újabb terrorfenyegetésektől tartva rendelték el. Késések várhatók.
Vágólapra másolva!

Franciaország amerikai kérésre megszigorította a biztonsági előírásokat az Egyesült Államokba induló légi járatokat kiszolgáló repülőtereken. A nyári időszakra érvényes rendelkezés miatt késések várhatók. A francia polgári légiközlekedési hatóság (DGAC) szóvivője az információ bizalmas jellegére hivatkozva részleteket nem árult el az intézkedésekről.

Naponta összesen 43 járat indul az Egyesült Államokba hét franciaországi repülőtérről. A 2014-es nyári szezonban napi 47 járat indul az Egyesült Államokban a nagyobbik párizsi repülőtérről, a Charles de Gaulle-ról. Újabb terrorfenyegetésektől tartva az amerikai kormányzat szerdán éberségre szólította fel az amerikai járatokat kiszolgáló európai és közel-keleti repülőtereket.

Figyelmeztetésében Washington nem közölte az új fenyegetés pontos jellegét, sem a helyét vagy idejét, de az óvintézkedésekre a közel-keleti helyzetnek a szíriai polgárháború és az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista csoport iraki offenzívája miatti újbóli kiéleződése közepette került sor.

Nagy-Britannia volt az első ország, amely csütörtökön bejelentette, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket vezet be repülőterein, majd rövidesen Belgium is követte.

Eközben csütörtökön egy párizsi incidens megmutatta, hogy még mindig milyen hiányosságok vannak a repülőterek biztonsági rendszerében. Egy francia férfinek, az ilyen akciókból sportot űző Hervé Couasnonnak ugyanis sikerült jegy nélkül beszállnia egy Párizsból induló repülőgépre. A francia férfit a Charles de Gaulle repülőtéren már az egyik római járat fedélzetén állította elő a rendőrség, majd házi őrizetbe helyezték. A férfi az AFP-nek elmondta, hogy beszállókártya és jegy nélkül jutott fel a gépre, akciójával a biztonsági rendszerben lévő résekre kívánta felhívni a figyelmet.

Az 56 éves férfi fogyatékkal élők gondozójának adta ki magát, s egy tolószéket toló repülőtéri alkalmazott mellé szegődve jutott fel a gép fedélzetére – mondta egy repülőtéri illetékes. A férfi egy másik járattal Bordeaux-ból érkezett Párizsba, s Bordeaux-ban előzőleg átesett a biztonsági ellenőrzésen. Párizsban azonban nem hagyta el a repülőteret, hanem átment a római gép várójába. A gépen csak úgy vették észre, hogy egy másik utas helyére ült, s az illető reklamált.

A férfi 2003-ben az Élysée-palota lépcsőjére jutott be, hogy személyesen adjon át Jacques Chirac akkori elnöknek egy CD-t, 2002-ben pedig a nyugat-franciaországi civeaux-i atomerőműbe hatolt be.