Másfél év börtönre ítélték Cameron egykori sajtófőnökét

Vágólapra másolva!
Andy Coulson az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb belpolitikai és sajtóetikai botrányát kavaró telefonlehallgatási ügy vádlottja volt.
Vágólapra másolva!

Másfél év börtönre ítélték a brit miniszterelnöki hivatal egykori sajtófőnökét az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb belpolitikai és sajtóetikai botrányát kavaró telefonlehallgatási ügy büntetőperének pénteki zárónapján.

Andy Coulson korábban a News of the World című, a botrány kirobbanása után azonnal felszámolt vasárnapi brit bulvárlap főszerkesztője volt, utána David Cameron miniszterelnök Downing Street-i hivatalának kommunikációs igazgatói tisztségét is betöltötte.

A londoni központi büntetőbíróság esküdtszéke a múlt héten mondta ki Coulsont bűnösnek telefonbeszélgetések illegális lehallgatásában. Az eljáró bíró pénteken 18 havi szabadságvesztéssel sújtotta Cameron volt sajtófőnökét.

David Cameron már a bűnösség múlt heti megállapítása után nyilvánosan elnézést kért Andy Coulson alkalmazásáért.

A botrány éppen három éve robbant ki, miután kiderült, hogy a News of the World néhány évvel korábban feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét. A lap az üggyel kapcsolatos exkluzív értesülésekre vadászott.