Ukrajnában két újabb várost visszafoglaltak a szeparatistáktól

Vágólapra másolva!
Az elnök azt parancsolta, hogy "szorosabbra kell vonni az ostromgyűrűt a terroristák körül". A lázadók gerillaháborúra készülnek.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormányerők folytatták előrenyomulásukat vasárnap, és két újabb várost foglaltak vissza a szakadároktól Donyeck megyében – jelentette be közleményében az elnöki hivatal. A hadsereg visszafoglalta a Szlovjanszkból Donyeckbe vezető úton fekvő Artemivszket és Druzskivkát – jelentette Petro Porosenko elnöknek Valerij Heletej védelmi miniszter.

Az államfő utasította a minisztert, hogy különös figyelmet szenteljenek a városi infrastruktúra aknamentesítésére, és kezdjék meg haladéktalanul a helyreállítását, valamint a lakosság élelmiszerrel és ivóvízzel történő ellátását. Szombaton a kormányerők a Donyeck megyei Szlovjanszk és Kramatorszk városát foglalták vissza. Vasárnap az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője jelentette be, hogy a lázadók elhagyták Druzskivka és Kosztyantinyivka városát.

Az oroszbarát szakadárok erősségének számító Szlovjanszk visszafoglalása a reguláris erők legjelentősebb katonai győzelme a három hónapja tartó harcokban, amelyek során több mint 200 ukrán katona, több száz polgári személy és szakadár vesztette életét. A városok gyakorlatilag nagyobb harcok nélkül kerültek a kormányerők kezére, a szakadárok ugyanis Donyeckbe és Horlivkába vonultak vissza.

"Donyeck felkészül a védelemre. Minden erőnket ide összpontosítjuk" – közölte Twitter-oldalán a lázadók egyik legfőbb vezetője, Denisz Pusilin. Donyeck központjában mintegy kétezer szakadár gyűlt össze, akik közölték: megvédik a várost a közelgő kormányerőkkel szemben. "Gerillaháborút indítunk egész Donyeck területén" – jelentette ki a magát önhatalmúan a megye "kormányzójának" kinevező Pavlo Hubarjev. "Felszabadítjuk Kijevet, de egyelőre nem tudni, ehhez mennyi vér folyik, és mikor tesszük meg" – tette hozzá.

A Lenin téren összegyűlt tüntetők "Donyecknek az ukrán hadseregtől való megmentésére" és a "Donyeck-medencei vérontás leállítására" felszólító transzparenseket, a "Donyecki Népköztársaság", "Új Oroszország" és a kommunista párt zászlait lengették, oroszbarát jelszavakat skandáltak.

Luhanszkban Szerhij Kravcsenko polgármester vasárnap felszólította a lakosokat, hogy csak akkor hagyják el otthonukat, ha ez feltétlenül szükséges. A kelet-ukrajnai városban vasárnap is lövések hallatszottak, a hadsereg aknavetővel lőtte a buszpályaudvar körzetét. A szakadár "Luhanszki Népköztársaság egészségügy-minisztere" szerint a támadásban egy lakos meghalt, négyen megsebesültek.

Oleh Carev, a "Donyecki és Luhanszki Népköztársaság szövetsége parlamentjének elnöke" a Rosszija 24 televízióban azt állította, hogy a kijevi hatóságok Szlovjanszkban minden 25 és 35 év közötti férfit őrizetbe vesznek, függetlenül attól, hogy részt vettek-e a szakadárok akcióiban. Carev szerint az éjszaka folyamán a város minden rendőrét előállították, házkutatásokat tartanak.

A kijevi Függetlenség terén vasárnap este ismét tüntetést tartottak. Az ukrajnai események kezdetétől, azaz hónapok óta a főváros főterén tartózkodó tüntetők közölték: az elterjedt hírekkel ellentétben továbbra sem hajlandók elhagyni a teret. A néhány száz résztvevő előtt beszédet mondó egyik pap szerint "a barikádokat nem lehet dömperekkel lebontani", amíg nem gyűjtenek össze a korábbi fegyveres összecsapásokkal kapcsolatos minden szükséges bizonyítékot. Vasárnap ismét gyászszertartást tartottak az egyik tüntető emlékére, aki február 18-én sebesült meg a téren, és június végén halt bele sérüléseibe.

A "Majdan önvédelmi erői" bejelentették: kedden a parlament előtt tartanak tüntetést, ahol a szakadárokkal leszámolni képtelen fegyveres erők vezetőinek menesztését követelik majd – írta a Minprom.ua ukrán hírportál.

Porosenko az ukrán erők harci sikerei után kilátásba helyezte, hogy újabb területeket fognak visszafoglalni az oroszbarát szeparatistáktól. "Parancsom érvénybe lépett: szorosabbra kell vonni az ostromgyűrűt a terroristák körül" – írta Twitter-üzenetében az elnök, hangsúlyozva, hogy folytatódnak a Donyeck és Luhanszk megye felszabadítására irányuló hadműveletek.