Vágólapra másolva!
A nemzetek igenis számítanak – mondta Jean-Claude Juncker a konzervatív EP-képviselőknek. 
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Juncker nem hisz ez Európai Egyesült Államokban – ezt maga a volt luxemburgi miniszterelnök jelentette ki az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjával folytatott megbeszéléseken kedden délután.

"Miért mondják, hogy föderalista vagyok? Nem vagyok az. Nem hiszek az Európai Egyesült Államokban" – közölte a 70 főt számláló frakció Twitter-csatornáján közzétett üzenet szerint Juncker.

A képviselőcsoport gerincét a néppárti politikus európai bizottsági elnöki jelölését mereven elutasító brit konzervatívok és a lengyel Jog és Igazságosság párt képviselői adják. Juncker, amikor megérkezett, a frakció Twitter-csatornája szerint azt mondta: előítéletek és elhamarkodott következtetések nélkül szeretne bemutatkozni a frakciónak.

"A nemzetek igenis számítanak, és nem a történelem ideiglenes találmányai. Nem vagyok sem ősföderalista, sem főgonosz" – idézi Junckert Twitter-csatornáján a frakció. Emellett Juncker azt is hangoztatta, hogy aki britellenesként szeretné őt lefesteni, az az életrajza igen nagy részét lesz kénytelen figyelmen kívül hagyni.

A frakció beszámolója szerint Juncker szerint is szükségesek bizonyos reformok, de a luxemburgi politikus nem óhajt "egy ellenforradalom élére állni". A Twitter-üzenetek tanúsága szerint az Európai Tanács által a bizottság élére jelölt Juncker az energiaunió megteremtésére törekszik majd, azt szeretné, hogy Európa nagyobb súllyal jelenjen meg a globális színtéren, és el tud képzelni egy olyan "praktikus megállapodást", amelyet London is méltányosnak találhat. Világossá tette ugyanakkor, hogy értelmetlennek tartaná, ha az EU a NATO-val kezdene versengeni, ezért nem hagyott kétséget afelől, hogy az ő általa vezetett bizottságban nem lesz védelmi biztos.

Fontos, hogy a szubszidiaritás elvét tiszteletben kell tartani – vélekedett az egykori luxemburgi miniszterelnök. Ez az elv, amelyen az Európai Unió működése alapul, azt mondja ki, hogy minden problémát a lehető legalacsonyabb szinten kell kezelni.

Juncker gazdasági kérdésekre is kitért, mondván: sem a takarékosság ellenzőjének, sem támogatójának nem tartja magát, ugyanakkor a költségvetési fegyelem híve. Nem költhetjük el azt a pénzt, amivel nem rendelkezünk – derül ki az egyik tweetből. Határozottan kiállt viszont az euró mellett, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy az egységes pénz nélkül Európa országai monetáris háborúban állnának egymással.

Juncker arról is beszélt, hogy támogatja a római szerződés alapelveit, köztük a munkavállalók szabad áramlásának elvét is, mint mondta, ez továbbra is "alulfejlett", és fokozni kell a mobilitást. Hangsúlyozta: a tagállamok minden szükséges jogi eszközzel rendelkeznek, hogy kiküszöböljék a szociális rendszereikkel való visszaéléseket.