Edward Snowden Oroszországban maradna

Vágólapra másolva!
Oroszországi tartózkodásának meghosszabbítását kérte Edward Snowden - közölte szerdán az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt szerződéses informatikusának ügyvédje Moszkvában.
Vágólapra másolva!

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses informatikusa már kérte az orosz bevándorlási hatóságoktól egyéves ideiglenes menedékjogának meghosszabbítását, ami a hónap végén lejárna.

Ügyvédje nem árulta el, hogy pontosan milyen státusért folyamodott az NSA és más külföldi titkosszolgálatok tömeges megfigyeléseit leleplező amerikai informatikus, mondván, hogy az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálatra (FMSZ) tartozik a döntést meghozni.

Minden bizonnyal maradhat

Az Interfax szerint az FMSZ már jelezte, hogy nem látja akadályát a kérés teljesítésének. Vlagyimir Voloh szóvivő közlése szerint Snowden Oroszországban nem követett el semmilyen törvényellenes cselekedetet, és menekülésének okai változatlanul fennállnak.

A 31 éves amerikai informatikus 2013 júniusa óta egy titkos helyen él Moszkvában. Nyilvános helyen sohasem mutatkozik, és helyi újságíróknak sem nyilatkozik.

Szíve szerint visszamenne

Edward Snowden májusban az NBC News amerikai hírcsatornának úgy nyilatkozott: ha lehetősége lenne rá, akkor visszatérne az Egyesült Államokba, és maga is meglepődött, hogy végül Oroszországban kötött ki, nem így tervezte.