Már Jeruzsálemet és Tel-Avivot lövi a Hamász

Vágólapra másolva!
A rakétákat semlegesítette az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer.
Vágólapra másolva!

Rakétatámadások érték kedd este Jeruzsálemet és Tel-Avivot is a Gázai övezetből, elkövetőként a Hamász palesztin radikális szervezet jelentkezett. A Vaskupola légvédelmi rendszer semlegesítette a rakétákat. Izrael légitámadásainak 23 halálos áldozata volt kedden a Gázai övezetben. A gázai halálos áldozatok között van hat gyerek, a legfiatalabb nyolcéves - közölték a palesztin mentők. Legalább 122-en megsebesültek, közülük hétnek az állapota súlyos. Négy palesztin fegyveres a tengeren észak felé jutva próbált megtámadni egy katonai támaszpontot, de végeztek velük.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzedín el-Kasszám Birigádok közölte az este, hogy fegyveresei rakétacsapást mértek Haifára is, Jeruzsálemet és Tel-Avivot pedig négy-négy rakétával támadták. Jeruzsálemben és Tel-Avivban valóban megszólaltak a légoltalmi szirénák, Haifán azonban nem.

Az izraeli hadsereg közlése szerint kedden 130 rakétát indítottak el a Gázai övezetből izraeli területre. Ezek közül a Vaskupola 23-at védett ki, a többi azonban nem veszélyeztetett embereket. Az izraeli légierő 150 célpontot támadott az övezetben.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ szigorúan elítélte a palesztin rakétatámadásokat. Washington kifejezte aggodalmát mind az izraeli, mind a palesztin civilek épségéért. Brüsszel kifejezte sajnálatát amiatt, hogy a Gázai övezetben egyre több civil hal meg az izraeli megtorló támadásokban. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította a két felet, hogy tanúsítson önmérsékletet. Az EU azonnali tűzszünetet követelt.

Mahmúd Abbász palesztin elnök követelte Izraeltől, hogy azonnal vessen véget a Gázai övezet elleni offenzívának, és arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy lépjen közbe a konfliktus esetleges kiterjedésének megakadályozására. Abbász tévébeszédet mondott, és ebben megvádolta Izraelt, hogy elutasítja a fegyverszünetet a palesztinokkal. "Felvettem a kapcsolatot a gázai palesztin csoportokkal, és ők azt mondták, hogy nyugalmat akarnak, de Izrael elutasítja ezt" - mondta. Iszmáíl Haníje, a Hamász vezetője egységbe szólította a palesztinokat "a politikai fronton és a harctéren".