Ötvenhárom civil holttestére bukkantak Irakban

Vágólapra másolva!
Szabályosan kivégezték őket ott, ahol az összecsapások dúlnak a lázadók és a kormányerők között.
Vágólapra másolva!

Ötvenhárom holttestet találtak szerdán az iraki hatóságok a fővárostól mintegy 100 kilométerrel délre található Hilla településnél. A ruházatukból ítélve civil áldozatokat megkötözték és agyonlőtték - közölték biztonsági források.

A tetemeket egy elhagyatott mezőgazdasági területen találták meg. Az áldozatok szeme be volt kötve, s fejen, illetve mellkason lőtték őket, azonosításuk még folyik. Egyelőre nem tudni semmit kivégzésük körülményeiről és idejéről sem. A többségében síiták lakta Hillát is magában foglaló Bábil tartomány az utóbbi időben az ország több más részéhez hasonlóan a kormányerők és az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szervezet vezette szunnita felkelők közötti összecsapások színhelye. Június 28-án legalább 22 iraki katona és rendőr vesztette életét, további 25 pedig megsebesült bábili harcokban. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet az Iszlám Állam számlájára több tömeges kivégzést is ír.

Az Irak északi és nyugati részén jelentős nagyságú területeket elfoglaló, korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) néven ismert szélsőséges szervezet június 29-én jelentette be, hogy muzulmán kalifátust hozott létre, amely a szíriai Aleppó tartománytól Irak Dijála tartományáig terjed.