Durvul a helyzet a Gázai övezetben

Vágólapra másolva!
Izrael két újabb támadást indított a Gázai övezet ellen. A három napja tartó légi offenzívában eddig 57 palesztin vesztette életét. Az ENSZ szerint a feszült helyzet újabb kiterjedt háború kirobbantásával fenyeget. 
Vágólapra másolva!

Izrael két újabb légitámadást hajtott végre csütörtök hajnalban a Gázai övezetben, a terület elleni légi offenzíva harmadik napján, és a támadásoknak hét halálos áldozatuk van palesztin egészségügyi források szerint. Az ENSZ-főtitkár önmérsékletre intette az izraeli és a palesztin vezetőket.

Az első csapás az övezet déli részén lévő Hán-Júniszban egy kereskedőbódét ért, és hat ember halálát okozta, 15-en pedig megsebesültek. A második rakéta az övezet középső részén található nuszeiráti menekülttáborban csapódott be, és egy ház lakója halt meg, többen megsebesültek.

Civil áldozatok, mozgósítás

A három napja tartó légi offenzívában eddig 57 palesztin vesztette életét, köztük sok civil volt, legalább hét nő és 14 gyerek az AFP hírügynökség összegzése szerint, amely a palesztin mentők által adott információkon alapszik. A Reuters értesülése szerint egy izraeli harci gép szerdán este csapást mért egy gépkocsira Gáza város központjában, a legforgalmasabb bevásárlóutcában, és legalább egy ember – az autó vezetője – meghalt. Az autón nagy piros "TV" felirat volt, a sofőr pedig egy helyi hírportálnak dolgozott.

Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivője csütörtök reggel arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a légierő az előző éjszaka folyamán 322 célpontot támadott a Gázai övezetben. Lerner szerint rakétaindító-állásokat, alagutakat és a Hamász radikális palesztin szervezet parancsnoki állásait bombázták. A tájékoztatás szerint ezzel együtt a Hamász 750 célpontjára mértek légicsapást a hadművelet kezdete óta.

"Folytatjuk a műveletünket, hogy nyomást gyakoroljunk a Hamászra" – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy nem vetették el egy szárazföldi hadművelet lehetőségét sem. "Több mint 20 ezer tartalékost mozgósítottunk, szárazföldi hadműveletet azonban csak a legvégső esetben indítunk" – tette hozzá.

A gázai sürgősségi szolgálatok szóvivője ezzel párhuzamosan közölte, hogy három ember meghalt, négyen pedig megsebesültek csütörtökön egy izraeli légitámadásban Gázában. Egészségügyi források szerint ezzel húszra nőtt az éjszakai csapások palesztin áldozatainak száma.

Az ENSZ attól fél, hogy háború lesz

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár telefonon felhívta az izraeli és a palesztin vezetőket, valamint a legfontosabb térségbeli hatalmak vezetőit, és figyelmeztette őket, hogy a helyzet újabb kiterjedt háború kirobbanásával fenyeget. Kérte az egyiptomi elnököt, a katari és a szaúdi vezetőket, valamint John Kerry amerikai külügyminisztert: gyakoroljanak nyomást Izraelre és a palesztinokra, hogy térjenek vissza a 2012. novemberi tűzszüneti megállapodáshoz, és újítsák fel a béketárgyalásokat.

A főtitkár elítélte az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől pedig követelte, hogy országa "tanúsítson maximális önmérsékletet, és tartsa tiszteletben a civilek védelmére vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit". Mahmúd Abbász palesztin elnököt arra biztatta, hogy tartsa fenn a biztonsági együttműködést Izraellel.

Desmond Tutu nyugalmazott dél-afrikai anglikán érsek, Nobel-békedíjas emberjogi aktivista azzal vádolta meg szerdán az izraeli és a palesztin vezetőket, hogy veszekedő, egymásra mutogató gyerekek módjára viselkednek, és szerinte konfliktusuknak nem lehet győztese, csak vesztese.

Egymásra mutogatnak

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) helyi idő szerint csütörtök délelőtt (közép-európai idő szerint 16 órakor) összeül New York-i székhelyén egy rendkívüli tanácskozásra a gázai helyzetről – jelentette be szerda este a BT soros ruandai elnöksége. A rendkívüli ülést arab országok kezdeményezésére hívták össze, amelyek követelik, hogy az ENSZ vállalja fel "a palesztin nép elleni agressziónak, Izrael gyalázatos támadásának" a megállítását.

Ron Prozor, Izrael ENSZ-nagykövete újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Izrael "minden lehetséges csatornán" tűzszünetet ajánlott a Gázai övezetet igazgató Hamásznak, de a szervezet visszautasította. Abdalláh al-Mualími szaúdi ENSZ-nagykövet, aki az 57 tagországból álló Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) nevében beszélt, kifejezte felháborodását Izrael "barbár támadása és az aránytalanul kemény megtorlás" miatt, amely szerinte példátlan a palesztin nép elleni atrocitások történetében.