Kelemen Hunor megy, az RMDSZ marad

Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettes
Gödöllő, 2014. június 28. Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) szervezésében tizedik alkalommal megrendezett Magyar Polgármesterek Világtalálkozóján a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában 2014. június 28-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Lemond a román kormányban betöltött kulturális miniszteri, illetve miniszterelnök-helyettesi tisztségéről Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, az RMDSZ azonban nem lép ki a kormányból.
Vágólapra másolva!

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nem lesz tovább kulturális miniszter és kormányfő-helyettes Victor Ponta kormányában. Az RMDSZ ugyanakkor nem hagyja ott a koalíciót.

Kelemen Hunor távozik a kormányból Forrás: MTI/Soós Lajos

A döntés a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) pénteki ülésén hosszas vita után született meg. Kelemen Hunor elmondta, a szövetség elfogadta a miniszterelnök által javasolt kompromisszumot, hogy Romániának a Minority Safepack európai polgári kezdeményezés ügyében képviselt álláspontját szeptemberben a parlament vitassa meg. A román kormány pedig nem tesz le újabb dokumentumokat az Európai Unió luxemburgi bíróságán zajló perbe.

Az RMDSZ azért helyezte kilátásba kilépését a bukaresti kormányból, mert Románia a magyar érdekképviselettel szemben avatkozott be a kisebbségek és az Európai Bizottság (EB) jogvitájába. Az RMDSZ és a kisebbségek európai ernyőszervezete által kidolgozott Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés a kisebbségek védelmében szorgalmaz uniós szintű jogalkotást, de az EB elhárította illetékességét. Az elutasítás ellen a kezdeményezők pert indítottak az Európai Unió Bíróságán, amelybe Románia és Szlovákia az EB, Magyarország pedig a kisebbségek oldalán lépett be.