Ne morzsoljunk egérürüléket!

Vágólapra másolva!
Most is akadnak egérláz-megbetegedések Horvátországban, de a külügyminisztérium szerint szó sincs járványról.
Vágólapra másolva!

Nincs járványveszély Horvátországban - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca ezt azzal kapcsolatban közölte a Horvátországba utazó magyarok megnyugtatására, hogy - mint írták - csütörtök este óta turisták, utazási irodák érdeklődnek arról, biztonságos-e az utazás, mivel a sajtóban hírek jelentek meg az egérláz elnevezésű betegségről.

Egérláz - járvány nélkül

A közlemény szerint bár a betegség valóban előfordul, a megbetegedések száma nem magasabb az év hasonló időszakában szokásosnál. A horvát belügyminisztérium és a helyi egészségügyi központok is megerősítették, hogy semmilyen fertőzésveszély nincs, és nincs kialakulóban lévő járvány sem - hangsúlyozták.

Kitértek arra is: noha több cikkben az állt, hogy 1995-ben 120 ezer ember kapta el ezt a betegséget, a horvát egészségügyi szakemberek háromszáz akkori esetről tudnak - olvasható a közleményben.
Az elmúlt három hónapban Zágrábból és környékéről 43 beteget vittek kórházba vírusos vérzéses láz tüneteivel. Az egérlázat rágcsálók, főleg mezei egerek terjesztik. Az emberre is átterjedő, vesekárosodást okozó fertőző betegség egérürülék érintésével, por és permet belélegzésével terjedhet.

Emberről nem terjed tovább

Emberről emberre nem vihető át. A betegség lázzal, náthához hasonló tünetekkel, erős fejfájással, has- és hátfájdalommal, valamint hányingerrel jár. Súlyos formájában a kiserek sérülnek, és a belső szervekben megállíthatatlan vérszivárgás lép fel. A fertőzésveszélynek főleg a szabadban tartózkodók vannak kitéve.