Tűzszünetet sürget az ENSZ Gáza ügyében

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tűzszünetre szólította fel a gázai konfliktus résztvevőit. A helyzet romlására hivatkozva az Arab Liga hétfőre Kairóba hívott össze külügyminiszteri értekezletet.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ BT mind a 15 tagja által elfogadott nyilatkozatában arra szólítja fel a feleket, hogy enyhítsék a helyzetet, állítsák helyre a nyugalmat, és indítsák újra az áprilisban megszakadt béketárgyalásokat. Emellett a nemzetközi humanitárius jog betartására és a civilek védelmére is felszólították Izraelt és a palesztinokat.

Ez volt az ENSZ BT első lépése az öt napja tartó gázai konfliktus ügyében. A testület mélyen megosztott az izraeli-palesztin konfliktus kérdésében. A nyilatkozat nem kötelező érvényű, de ha azt nem tartják be, a BT akár büntetőintézkedéseket is hozhat.

A Fehér Ház szóvivője szintén azt sürgette, hogy a szemben álló felek minél előbb vessenek véget az erőszaknak, és kössenek fegyverszünetet. Az Egyesült Államok az utóbbi napokban az izraeliekkel és a palesztinokkal is tárgyalt a helyzet rendezéséről.

Amerika korábban komoly erőfeszítéseket tett az izraeli-palesztin békefolyamat felélesztésére, de a John Kerry külügyminiszter bábáskodása mellett újraindult tárgyalások áprilisban összeomlottak. A mostani konfliktus három izraeli fiatal meggyilkolása, illetve az azt követő megtorlás miatt tört ki.

A helyzet romlására hivatkozva az Arab Liga hétfőre Kairóba hívott össze külügyminiszteri értekezletet. Az egyiptomi fővárosba érkezett szombaton Tony Blair volt brit kormányfő, aki az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország közös közel-keleti megbízottjaként próbál közvetíteni.

Szombaton Irán is megszólalt a kérdésben, Haszan Róháni elnök közleményében élesen elítélte az izraeli légicsapásokat, és azt írta, a Gázai övezetben "rendkívül aggasztó, katasztrofális helyzet" uralkodik, és az egész térség békéje forog kockán.