A Hamász nem kér a tűzszünetből

Vágólapra másolva!
Egyiptom próbál közvetíteni, de egyelőre nem sok sikerrel.
Vágólapra másolva!

A Hamász elutasította az egyiptomi tűzszüneti javaslatot - jelentette az izraeli sajtó egyiptomi, palesztin és izraeli forrásokra hivatkozva. Kairó a 2012-es megállapodás életre keltését szeretné, amit Izrael a közlések szerint elfogadott. Az egyiptomi vezetés azt javasolta, hogy Izrael és a palesztinok negyven órára függesszék fel a harcokat, ami után kidolgoznák egy széleskörű tűzszünet alapjait, de a Hamász elutasította ezt az ajánlatot. Kairó szerint a szervezetnek vállalnia kell a felelősséget döntéséért.

Az izraeli hadsereg az övezet északi részén röplapokon, SMS-ekkel és előre rögzített telefonüzenetekben felszólította az ott élőket, hogy délig hagyják el otthonaikat. Négyezren az UNRA - az ENSZ palesztinokat támogató segélyszervezetének - szállásaira mentek - közölte az izraeli közszolgálati rádió.

A katonaság szóvivője, Moti Almóz altábornagy bejelentette, hogy az egységek a szárazföldi offenzívára készülnek, amit a kormányzati döntés után azonnal megindítanak.

Mintegy 670 palesztin kettős állampolgár távozott Izrael és a külföldi konzulátusok segédletével a Gázai övezetből reggel óta - közölte a hadsereg. Amerikai, norvég, svéd, belga és más európai országok állampolgárai hagyhatták el a háborús térséget. Jeruzsálem óvárosában zavargások voltak vasárnap reggel, két rendőr megsebesült a kődobálásban. A biztonságiak letartóztattak tíz, az összetűzésekben részt vevő palesztin fiatalt.