Hétfőn megemelik a Costa Concordiát

costa concordia, hajó, hajó baleset, szerencsétlenség, roncs
A ferry passes by the wrecked Costa Concordia cruise ship that lays off the Giglio island on July 13, 2014. Italian authorities gave today their final go-ahead for operations to lift and tow away the Costa Concordia cruise ship from its watery grave to begin on July 14, 2014. Over two and a half years after it crashed off the island of Giglio in a nighttime disaster which left 32 people dead, the plan is to raise and tow away the 114,500-tonne vessel in an unprecedented and delicate operation for its final journey to the shipyard where it was built in the port of Genoa. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
Egyelőre a tengerfenéken áll, de hamarosan Genovába vontatják.
Vágólapra másolva!

A vízre bocsátási művelet legkritikusabb pillanata az lesz, amikor az eddig a tengerfenéken rögzített Costa Concordiát megemelik - mondta Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője a két évvel zátonyra futott tengerjáró elmozdításáról tartott vasárnapi sajtótájékoztatón. A mintegy háromszáz méter hosszú, több mint száztízezer tonna súlyú hajóroncs vízre emelése hétfőn reggel hat órakor kezdődik.

A 2012. január 13-án elsüllyedt és 2013. szeptember 17-én egyenesbe állított Costa Concordia az utóbbi tíz hónapban a tengerfenéken rögzítve állt. Most fokozatosan a víz fölé emelik, majd Giglio szigetétől Genova kikötőjébe vontatják, és ott szétszedik. A roncsot először két méterrel emelik meg.

Costa Concordia Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

"Hétfőn délelőtt 10-11 órakor lesz a döntő pillanat. Akkor derül ki, hogy kibírja-e a hajó az újabb mozgatást" - hangoztatta Franco Gabrielli. A Costa Concordián dolgozó nemzetközi műszaki csapat vezetője, Nick Sloane, akit az olasz sajtó a művelet rendezőjének nevezett el, kijelentette, hogy szerinte minden rendben fog menni, mivel a tengerjáró szerkezete továbbra is erős, annak ellenére, hogy harmincegy hónapja tengervízben áll.

A Costa Concordiát emeletről emeletre emelik meg egészen addig, hogy a vízen ússzon. Az emelés úgy történik, hogy levegővel töltik meg a hajóroncs két oldalára erősített tartályokat. A vasárnapi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a Costa Concordia már jövő szombaton a vízen úszhatna, de a számítások szerint legkésőbb július 21-ére készen állhat a vontatásra. Genovába további 4-5 nap alatt érkezik meg.

"Számunkra ez nem a dicsőség pillanata, nem felejtjük el a Costa Concordia tragédiáját" - hangoztatta Michael Tamm, a Costa Crociere hajótársaság ügyvezető igazgatója. A 32 halálos áldozat közül (akik között egy magyar zenész is volt) egyedül a Costa Concordián pincérként szolgáló indiai Russel Rebello holttestét nem találták meg. Fivére egy internetes közösségi oldalon reményét fejezte ki, hogy a hajó elmozdításával megtalálják testvére maradványait is.