Kairó tett egy ajánlatot

Vágólapra másolva!
Kairó fegyverszüneti javaslattal állt elő hétfőn este a gázai konfliktus rendezésére, a javaslat lehetővé tenné a fegyvernyugvás kedd reggeli meghirdetését – jelentette az egyiptomi sajtó.
Vágólapra másolva!

A külügyminisztérium által kiadott kezdeményezés mindkét felet az "ellenségeskedés" beszüntetésére szólítja fel. A szöveg szerint a tűzszünetet az Egyiptom által Izraellel és a különböző palesztin frakciókkal folytatott intenzív tárgyalások kísérnék, amelyek lehetővé tennék a hadműveletek teljes beszüntetését, és a palesztin nép szenvedésének enyhítését. A Gázai övezetet uraló és Kairóval hűvös viszonyt ápoló Hamász iszlamista szervezetről a javaslat nem tesz külön említést.

Üzenet a frakcióknak

Kairó Izraelt minden légi, szárazföldi és tengeri hadművelet azonnali felfüggesztésére, a "különböző palesztin frakciókat" pedig a rakétatámadások és egyéb, a civil lakosságot célzó ellenséges akciók beszüntetésére szólította fel. A kezdeményezés ezenkívül a Gázai övezetbe vezető határátkelők megnyitását sürgeti a személy- és az áruforgalom előtt, ami nélkülözhetetlen a biztonsági helyzet stabilitásához.

Tárgyalnának

A tűzszüneti tárgyalások kedd reggel hat órakor kezdődnének. A fegyvernyugvás tizenkét órán belül megkezdődne az után, hogy a szemben álló felek előfeltételek nélkül elfogadják a kezdeményezés feltételeit. Az egyiptomi közvetítők a következő két napban magas rangú tisztségviselőkből álló küldöttségeket fogadnának Kairóban mind az izraeli kormány, mind pedig a palesztin frakciók oldaláról. A megbeszélések a 2012-es gázai konfliktus után Kairóban aláírt fegyvernyugvási megállapodás alapján folynának.

A tárgyalások feltételeként Kairóval szemben az érintett felek garantálnák, hogy nem tesznek olyan lépéseket, amelyek veszélyeztetnék a fegyverszünetet.