Hatezer ember táncolt egyszerre három különböző városban

big dance sydney 2014, tánc, ausztrália, sydney, sydney operaház
Dancers perform during the Big Dance 2014 event ouside the Sydney Opera House in Sydney on July 13, 2014. The annual Big Dance attracted 2000 professional, trained, untrained and community dancers in Sydney where they performed a choreographed dance simultaneously with participants in London and Glasgow brought together via live link-up. AFP PHOTO/Peter PARKS
Vágólapra másolva!
Ez volt az első alkalom, hogy Sydney csatlakozott az egyszerűen csak Big Dance-nek (Nagy Tánc) nevezett eseményhez, amelyen városonként több mint 2000 táncos vett részt Londonban és Glasgow-ban is. A három város élő videoközvetítésen keresztül kapcsolódott egymáshoz.
Vágólapra másolva!

A táncosok így egyidejűleg adhatták elő a Sydneyi Táncgyüttes művészeti igazgatója, Rafael Bonachela által betanított koreográfiát.

„Én egyszerűen csak szeretek táncolni, és azt hiszem, mindenkinek meg kellene adni a lehetőséget, hogy táncolhasson. Az ötlet az volt, hogy mindenki tud táncolni, és tényleg mindenki tud, ha van benne akarat és kitartás. A Big Dance lehetőség, hogy megosszuk a tánc örömét az egész világgal. Elállt a lélegzetem, olyan fantasztikus volt látni ennyi embert együtt mozogni” – mondta Bonachela.

A Big Dance táncosai Forrás: AFP/Peter Parks

A Big Dance-et London polgármestere alapította 2006-ban, azóta több mint 2 millió ember vett részt az eseményeken.

Bonachela számára óriási kihívást jelentett, hogy három különböző helyszínen mintegy 6000 emberből egyik napról a másikra táncdívát faragjon. Az alapvető tánctudás persze nem volt kérdés. Azok, akik részt vettek az előadásban, különböző szintű tánctudással rendelkeztek. Az egységes koreográfiát kis csoportokban, illetve online tanulták meg. Ennyien még sosem táncoltak egyszerre.

„Az emberek eljöttek a próbákra és lelkesen végigcsinálták. A fesztivál legfőbb üzenete, hogy a tánc ereje átalakít, boldoggá tesz” – lelkendezett a koreográfus.