Hazafias érzelmekre játszik A Krím című orosz opera

Vágólapra másolva!
"Mentsetek meg! Ne hagyjatok el bennünket!" - éneklik fájdalmasan nők és gyermekek a Majdant, a kijevi tüntetések helyszínét ábrázoló fotók előtt. A Krím című, múlt héten Szentpéterváron bemutatott opera, amelynek külön aktualitást ad a kelet-ukrajnai válság, hazafias húrokat penget.
Vágólapra másolva!

Jurij Alekszandrov rendező Marian Koval néhai szovjet zeneszerző egy operáját dolgozta fel, hogy bemutassa, hogyan látja ő a dél-ukrajnai félszigeten márciusban történteket.

Színpad, függöny nélkül

A félsziget történelmének hivatalos orosz változatát bemutató darabban nincsen sem színpad, sem függöny. A mennyezetről képek lógnak a Nagy Honvédő Háborútól a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök elleni tiltakozás jelképévé vált Majdanig. Az utolsó felvételeken a Kijevhez hű erők és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok közötti összecsapások láthatók. A premieren a terem közepén a színészek közel egy órán át idézték fel néhány száz néző előtt a Krím történelmét a 19. század közepétől.

A krími trófea

A narrátor, egy szürke öltönyös fiatalember a képek közül emelkedik ki. "A Krím mindig az ellenségeink hőn vágyott trófeája volt" - mondja. "Nem lehet meghódítani, vagy csak úgy odaajándékozni" - hangoztatja Nyikita Hruscsov szovjet vezetőre utalva, aki 1954-ben az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságnak adományozta a félszigetet.

Senki sem rendelte

"Azért választottam ezt a témát, mert nem hallgathatok az ukrajnai események láttán. Senki sem rendelte meg és nem is fizeti az előadást" - jelentette ki a rendező, hozzátéve, hogy a bevételt ukrajnai menekülteket ellátó segélyszervezeteknek ajánlják fel.

A Krímet Oroszország márciusban annektálta egy népszavazás után, amelynek a törvényességét sem Kijev, sem a nyugati országok nem ismerik el. A Krím visszacsatolása hazafias érzelmeket ébresztett az orosz lakosságban és minden korábbinál népszerűbbé tette Vlagyimir Putyin elnököt.