Oroszország átállhat a célzott katonai csapásokra Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Moszkvának elege van a szomszédból érkező lövedékekből.
Vágólapra másolva!

Orosz lapértesülés szerint Moszkva ukrán területre mérendő célzott katonai csapásokat fontolgat, válaszul arra, hogy vasárnap már halálos áldozatot követelt egy, a szomszédos ország területéről érkező lövedék. A név nélkül nyilatkozó informátor szerint az orosz fél "pontosan tudja, honnan lőnek" Ukrajnából. "A türelmünk nem véges" - mondta a Kommerszantban megjelent cikkben.

Az orosz napilap által megkérdezett szakértők szerint azonban a Kreml aligha szánja el magát a katonai beavatkozásra. Dmitrij Polikanov, a PIR Központ nevű politológiai cég alelnöke szerint "az orosz vezetés tökéletesen érti, milyen hosszú távú következményekkel járna egy ilyen beavatkozás Ukrajnában".

A fegyveres konfliktusnak először estek áldozatául orosz állampolgárok országuk területén. A délkelet-ukrajnai Luhanszk és Donyeck megyékkel határos dél-oroszországi Rosztovi területen vasárnap egy férfi meghalt, egy idős asszony súlyosan, két másik nő könnyebben megsérült.

Az orosz-ukrán államhatár pár száz méterre van Donyecktől. A várostól nem messze, ukrán területen van a felkelők bázisa, ezért lövi azt rendszeresen az ukrán tüzérség.

A határ menti településen történt tragédia még jobban kiélezte Moszkva és Kijev amúgy is feszült viszonyát. Az orosz külügyminisztérium tiltakozó jegyzékében arra figyelmeztetett, hogy az incidens "visszafordíthatatlan következményekkel járhat, amelyekért az ukrán fél viseli a felelősséget".

Luhanszkban közben súlyos harcok zajlanak az ukrán biztonsági erők és a szeparatisták között. A védelmi minisztérium szerint több települést is visszaszereztek az oroszbarát fegyveresektől, és ismét járhatóvá tették a repülőtér felé vezető utat.

Porosenko: orosz tisztek is harcolnak a szakadárok oldalán

Petro Porosenko ukrán elnök azt állította hétfőn, hogy az orosz hadsereg tisztjei is harcolnak a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán, és egy új orosz rakétarendszert is bevetettek az ukrán kormánycsapatok ellen.

"Az utóbbi három napban egy új orosz rakétarendszert használtak az ukrán fegyveres erőkkel szemben" - jelentette ki az ukrán elnök a biztonsági erők parancsnokaival tartott találkozóján.

Az egyoldalúan kikiáltott "luhanszki népköztársaság" sajtóosztálya hétfőn azt közölte, hogy a felkelők lelőttek két ukrán repülőgépet, az egyiket Liszicsanszk, a másikat Izvarino határátkelő körzetében.