38 áldozata van a Boko Haram újabb támadásának

Vágólapra másolva!
A menekülő áldozatok egy részével a nigériai légierő végzett, tévedésből.
Vágólapra másolva!

Legalább 38 ember vesztette életét a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet újabb támadásában, illetve a légierő azt követő, elhibázott bevetése során Nigéria északkeleti részén – közölték szemtanúk kedden.

A túlélők elmondása szerint a Boko Haram tucatnyi fegyverese dzsipeken és motorbicikliken érkezett a keresztények által lakott Dille faluba, ahol válogatás nélkül lőni kezdtek az emberekre, a házakra pedig kézigránátokat dobtak. A támadók gyakorlatilag az egész falut felégették, három templomot is elpusztítottak. A falu lakói egy közeli bozótosba menekültek a még vasárnap éjjel elkövetett támadás elől, és ott töltötték az éjszakát. Amikor másnap visszatértek a faluba, újra tűz alá vették őket.

Néhány falubelinek sikerült egy buszon elmenekülnie az iszlamisták elől, velük azonban tévedésből a nigériai légierő végzett. A légierő vadászgépei ugyanis azt hitték, hogy a busszal a támadók hagyják el a helyszínt, ezért kilőtték a járművet. A rendőrség nem kommentálta a szemtanúk által elmondottakat, de biztonsági források megerősítették, hogy sokan meghaltak a támadásban, és egyes halálesetek a légierő számlájára írhatók.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás) évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A szervezet áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A lányok közül 219-en máig a szervezet fogságában vannak.