Fegyveresek csaptak össze Tripoli repülőterén

Vágólapra másolva!
Az irányítótornyot rakétatámadás érte. Az ENSZ kivonul Líbiából.
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte a líbiai főváros repülőterét hétfőn este, a hivatalos tájékoztatás szerint eltalálták az irányítótornyot. Az országban uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt az ENSZ evakuálja munkatársait Líbiából. A tripoli reptérnél vasárnap egymással rivalizáló milíciák csaptak össze, legalább heten meghaltak. A légikikötőt lezárták, két katona meghalt, a repülőgépek 90 százaléka megsemmisült.

A főváros nemzetközi repülőterét Miszrátából származó iszlamista felkelők igyekeznek bevenni, miközben a repteret évek óta zenteni fegyveresek tartják ellenőrzésük alatt. A miszrátai és zenteni felkelők az észak-afrikai ország legerősebb milíciái.

Harcok voltak Bengáziban is, ott is többen életüket vesztették. A kőolajban gazdag észak-afrikai országban kialakult bizonytalan helyzet egyik oka, hogy az átmeneti kormány nem tudja ellenőrzése alatt tartani azokat a fegyveres csoportokat, amelyek 2011-ben segítettek elűzni Moammer Kadhafi akkori vezetőt. Az egyre romló biztonsági helyzet miatt az ENSZ hétfőn bejelentette, hogy kivonja Líbiából az ott dolgozó munkatársait. A világszervezet líbiai missziója szerint a tripoli reptér lezárása és a közbiztonság hiánya lehetetlenné tette a munkavégzést.

A tripoli reptér mellett hétfőn a miszrátait is lezárták, a bengázi pedig már két hónapja zárva van.