Szexi új játékszert vetett be a Hamász

Palesztin drón, videó screenshot, palesztin-izraeli konfliktus, palesztina, izrael, drone, Ababil
A frame grab from a video released on July 14, 2014, by Ezzedine al-Qassam Brigades, the military wing of Hamas, allegedly shows the "Ababil" drone. Hamas boasted on July 14, 2014, that it had launched a drone flight deep into Israel from the Gaza Strip, targeting the defence ministry in the heart of Tel Aviv. The Israeli army confirmed that it had shot down one unmanned aircraft of the sort it has deployed in huge numbers over Gaza in the past week launched by its Islamist foe. AFP PHOTO/HO/EZZEDINE AL-QASSAM BRIGADES ==AFP PHOTO / HO / EZZEDINE AL-QASSAM BRIGADES" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ===
Vágólapra másolva!
A Hamász a héten már bevetett pilóta nélküli robotrepülőgépet, úgynevezett drónt Izrael ellen. Várhatóak azonban újabb támadások, a palesztin szervezet ugyanis a sajt bevallása szerint háromféle drónt épített, és ezeket videón be is mutatta.
Vágólapra másolva!

Mind a három változat alapja az iráni Ababil-1-es nevű drón. Kettő képes fegyver szállítására, a harmadik célja pedig a felderítés – számolt be a The New York Times, amelynek a honlapján látható a videó a drónról.

A Hamász nyilvánosságra hozott egy fotót is az egyik drónról. A felvételből nem derül ki, hogy mekkora a szerkezet, sem pedig az, hogy mire képes. Azt sem tudni, mikor és hol készült a fénykép. A Jane’s Defense Weekly című katonai szaklap azonban emlékeztet arra, hogy a szerkezet alapjául szolgáló iráni drón három méter hosszú, a hatótávolsága megközelíti a 250 km-t, és 40 kg teher – robbanóanyag vagy kamera – hordozására alkalmas.

A Hamász saját bevallása szerint több drónt is elindított hétfőn, az egyik állítólag eljutott az izraeli légierő tel-avivi főhadiszállása fölé. Biztosan azonban csupán annyit tudni, hogy egy ilyen szerkezetet lelőttek Asdód közelében egy amerikai gyártmányú Patriot rakétával.

Tartottak tőle

Izrael már évek óta készült a dróntámadásokra. Már 2012 októberében bejelentették, hogy lelőttek egy drónt a Negev-sivatagban, a Gázai övezet közelében. Arról azonban nem esett szó, hogy honnan érkezett a szerkezet.

A rá következő hónapban közölték, hogy egy légicsapás eredményeképpen „súlyos károkat okoztak” a Hamász drón-programjában. Az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozott egy videót is, amely a közlés szerint egy drónkísérletet mutat be a Gázai övezet déli részén lévő Hán Junisz légterében.

Független források azonban nem erősítették meg a felvétel valóságtartalmát.

A libanoni Hezbollah is vetett be Ababil-1-eseket a zsidó állam ellen 2006-ban, és az izraeli hadsereg 2013 áprilisában lelőtt egy drónt a Földközi-tenger fölött, Haifa közelében, mielőtt volna az belépett az ország légterébe.

Nem jelent különösebb veszélyt

A drónok a palesztinok által használt rakétákhoz képest potenciálisan pontosabbak és pusztítóbbak lehetnek, ám a légvédelem is könnyebben elbánik velük, az irányításukat pedig akár izraeli területről is meg lehet zavarni.

Szakértők szerint több száz dróntípus van a piacon, egyáltalán nem okoz problémát a beszerzésük.

Gyorsak, stabilak, könnyen irányíthatók, nincs szükségük kifutóra, egy teherautó platójáról is elindíthatók – olvasható a GlobalSecurity.org honlapján.

A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy az izraelieknek nem kell különösebben aggódniuk a drónok miatt. „Ugyan mit érhet el a Hamász a drónokkal, amit a rakétákkal nem? – morfondírozott az NBC Newsnak Robert Naiman, a Just Foreign Policy politikai igazgatója. – A drón kifejezés szexi, és jól hangzik, hogy van egy új játékszerük, de a helyzet ettől nem változik drámaian” – tette hozzá.

Paul Schulte, a London’s King College haditudományokkal foglalkozó kutatója is úgy véli, inkább morális szempontból jelentős a Hamász számára, hogy rendelkezik ilyen szerkezetekkel. Szerinte azonban a szervezet számára hasznosabb lenne a drónok beszerzésére vesztegetett pénzt, időt és erőfeszítést rakétákra fordítani.

A drónok igazán akkor kaphatnak fontos szerepet, ha az izraeli hadsereg elszánja magát a szárazföldi támadásra, véli Dan Gettinger, a New York’s Bard College drónkutatási központjának társigazgatója.