Kisiklott egy metrószerelvény Moszkvában

Vágólapra másolva!
20 halott, több mint százhúsz sérült.
Vágólapra másolva!

Húszra emelkedett a keddi moszkvai metróbaleset halálos áldozatainak száma - jelentette be Alekszandr Gavrilov, a moszkvai katasztrófavédelem helyettes vezetője.

Georgij Goluhov, a moszkvai főpolgármesteri hivatal egészségügyi főosztályának vezetője közölte, hogy 118 sérült utast vittek kórházba, akiknek fele súlyos állapotban van. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a szerelvény vezetője is meghalt.

A baleset a főváros keletről északnyugati irányba haladó, Arbatszko-Pokrovszkaja nevű vonalon, a Szlavjanszkij bulvar és a Park Pobedi nevű állomások között történt. A Szlavjanszkij bulvar megálló előtt mintegy 200 méterrel a szerelvény vezetője élesen fékezett, mert a feszültség hirtelen zuhanása miatt hamis vészjelzést adott le a biztonsági rendszer. A három kisiklott vagon egyike erősen megrongálódott.

A hatóságok vizsgálják a baleset okait. Több technikai probléma felmerült lehetséges kiváltó okként, de semmi jel nem utal arra, hogy terrorista támadás történt volna - idézte az Itar-TASZSZ Vlagyimir Pucskovot, a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának vezetőjét.

Az utasok egymásra estek, törtek a kezek

A baleset után két és fél órával még folyt a mentés. A rendkívüli helyzetek minisztériuma 8 helikoptert és 60 mentőautós egységet állított be a mentési munkálatokba. A metróalagútban rekedt, balesetet szenvedett szerelvényből mintegy 200 utast hoztak ki, de egyes sajtójelentések szerint 7-15 utas még az egyik megrongálódott vagonban van.

A baleset egyik könnyebb sérültje a Rosszija 24 televíziónak arról számolt be, hogy a szerelvény hirtelen lefékezését követően az utasok egymásra estek, nagyon sokan szenvedtek kéz- és fejsérüléseket, s a vagonban keletkezett füsttől is alig kaptak levegőt. "Azt hittük, mindennek vége" - mondta a férfi. Az utasok többsége még mindig sokkhatás alatt áll.

A baleset helyszínétől, a Szlavjanszkij bulvártól taxik és autóbuszok ingyen szállítják az utasokat. A Szlavjanszkij bulvar metrómegálló mellett a központba vezető Kutuzov sugárúton és a város külső körgyűrűjétől induló, Minszkbe vezető úton hatalmas közlekedési dugó keletkezett.

Az 1931 óta épülő, 12 vonallal, 194 állomással rendelkező, több mint 325 kilométer hosszú moszkvai metrón az utóbbi hetekben is több kisebb műszaki baleset történt. Többnyire elektromos zárlat okozza a problémákat. A metrókocsik többsége elöregedett. Az orosz főváros közgyűlésében elfogadott terv szerint 2020-ig újabb 79 állomást építenek és 160 kilométerrel bővítik a metró vonalait, illetve folyamatosan cserélik újakra az 1970-es években gyártott vagonokat. A baleset helyszínétől nem messze lévő, egyik legforgalmasabb állomásán, a Kijevi pályaudvarnál lévő Kijevszkaján nemrég felújítás kezdődött.