Állítólag megállapodtak a tartós tűzszünetről Gázában

Vágólapra másolva!
Tartós és átfogó tűzszünetben állapodott meg Izrael és a Hamász Egyiptomban – közölte egy izraeli tisztségviselő. A hírt azonban sem Izrael, sem a Hamász nem erősítette meg. A közvetítő Egyiptom külügyminisztere szerint mindenesetre közel a megállapodás.
Vágólapra másolva!

A BBC és a Reuters izraeli illetékesektől úgy értesült, hogy megszületett a megállapodás a tartós tűzszünetről, egy másik tisztségviselő azonban az izraeli 10-es csatornának úgy nyilatkozott, hogy ezek a jelentések pontatlanok. A Hamász a Twitteren és a BBC-nek is cáfolta a megállapodás hírét. A Haarec is úgy értesült a szervezet és az Iszlám Dzsihád magas rangú tagjaitól, hogy a tárgyalásokon elértek némi haladást, de megállapodás még nem született.

Az mindenesetre sajtójelentések szerint biztos, hogy a két tárgyalódelegáció egy jól ismert kairói szállodában próbálja tető alá hozni a tartós tűzszünetet. A Jediot Ahronót internetes kiadása úgy tudja, hogy az izraeli delegációt a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét főnöke, Jóram Kohen vezeti – ám értesülésük szerint a küldöttség már vissza is tért Izraelbe.

Az al-Vatan című egyiptomi napilap szerint Kairóban tartózkodik Háled Mesaal, a Hamász politikai szárnyának - amúgy Katarban élő - legfőbb vezetője is. A Bavvábat al-Vétó hírportál jeruzsálemi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az izraeli küldöttséggel Kairóba érkezett a védelmi minisztérium biztonságpolitikai szárnyának feje, Ámosz Gilád és Jichák Molhó, az izraeli kormányfő közvetítőcsoportjának elöljárója is - írta az MTI.

A delegációk külön-külön szobákban tartózkodtak, közvetlenül nem beszéltek egymással, az egyiptomiak közvetítettek közöttük. A megbeszélésekkel egy időben Mahmúd Abbász palesztin elnök egyiptomi kollégájával, Abdel-Fattáh esz-Szíszivel tárgyalt ugyancsak Kairóban.

Egyiptomi közvetítőkön keresztül ismertette a Hamász a feltételeit. Ezek a Jerusalem Post jelentése szerint a következők: a rafahi, valamint a Gázai övezet és Izrael közötti összes átkelő megnyitását és nemzetközi garanciát arra, hogy azokat később sem zárják le; szabad hozzáférést a tengerhez; azt, hogy a gázaiak elmehessenek imádkozni az al-Aksza-mecsetbe; engedjék szabadon az összes palesztin foglyot, akit Gilád Salitért cserébe elengedtek, de a három izraeli tizenéves elrablása és meggyilkolása után újra letartóztattak; annak az egyezménynek a tiszteletben tartását, amelyet Egyiptom közvetítésével kötöttek arról, milyen bánásmódot várhatnak el a palesztin rabok az izraeli börtönökben.

A feltételek betartása esetén az iszlamisták tízéves fegyvernyugvást helyeztek kilátásba.

A jelentések szerint az izraeliek elutasították azt a követelést, hogy a gázaiak az al-Aksza-mecsetbe léphessenek, és határozottan nemet mondtak a rabok elengedésére is; ez utóbbi „szóba sem jöhet”, mivel veszélyeztetné az ország biztonságát.

Szerdán a közel-keleti kvartett képviseletében - egy héten belül másodszorra - az egyiptomi fővárosban járt Tony Blair is, aki Számeh Sukri külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség egyhangúan támogatja az egyiptomi fegyvernyugvási kezdeményezést.

Újra lőnek

Csütörtök délután, helyi idő szerint háromnegyed négy előtt újra rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre: Askelont, Beer Sevát, Szderótot és Saar Hanegevet is találat érte; az első jelentések szerint senki sem sérült meg.

Válaszképpen az izraeli légierő újra megkezdte Gáza bombázását.

Videót tettek közzé a hajnali akcióról

Az izraeli hadsereg még csütörtök hajnalban meghiúsított egy palesztin behatolást a Gázai övezet határánál. A katonai rádió közlése szerint a határtól kétszázötven méterre, egy földbe ásott alagúton tizenhárom-tizenöt - a jelentés szerint a Hamászhoz tartozó - palesztin fegyveres hatolt be Izrael területére, de a hadsereg érzékelői jelezték őket, majd a légierő támadást intézett ellenük.

A behatolók egy részét lelőtték, néhányan viszont az alagúton visszamenekültek a palesztin övezetbe. A hadsereg felrobbantotta a földbe ásott átkelőhelyet.

Az erről készült videót az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozta.