Izrael újabb tartalékosok behívására készül

izrael, gázai övezet, izraeli védelmi erők, tank, tank oszlop, merkava, gáza
Israeli Merkava tanks, a D9 bulldozer and armoured personnel carriers (APC) roll near Israel's border with the Gaza Strip on July 17, 2014. Fighting between Israel and Hamas resumed in deadly earnest today, after a brief humanitarian ceasefire allowed Gaza residents to restock and hunker down, and as efforts towards a lasting truce intensified. AFP PHOTO / JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
Húsz rakétakilövő állást semmisítettek meg az izraeli katonák a Gázai övezetben a szárazföldi hadművelet kezdete óta, és felfedeztek kilenc alagutat – közölte az izraeli sajtó péntek reggel. Az éjszakai izraeli bombázásoknak és harcoknak 27 palesztin áldozata van, és meghalt egy izraeli katona is.
Vágólapra másolva!

Palesztin források szerint az egész Gázai övezetet erőteljes tüzérségi támadás érte az éjszaka. „Minden irányból lőnek, minden reng” – mondta egy gázai a Haarec izraeli lapnak.

A hadsereg - a légi csapásokat is beleértve - százhárom célpontot támadott péntek reggelig, és az izraeli katonák több helyen összecsaptak a palesztin fegyveresekkel. Egy izraeli katona életét vesztette, négy megsebesült a harcokban. Az izraeli hadsereg tankokat is bevetett, a Reuters jelentése szerint a tenger felől a haditengerészet tartotta tűz alatt a partot.

Palesztin oldalon huszonheten haltak meg, és több tucat a sebesültek száma. Az izraeli hadsereg közlése szerint a harcokban 14 palesztin fegyverest öltek meg, többségük a rakétakilövésekben vett részt, és a repülőgépek lőtték le őket.

Izraeli tankoszlop halad a Gázai övezet felé csütörtök délután - további képekért kattintson! Forrás: AFP/Jack Guez

A szárazföldi csapatok éjjeli megindulása óta ötven rakétát lőttek Izraelre, ennek a fele ért földet. Húszat a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogó rakétái megsemmisítettek, a többi pedig még gázai területen csapódott be. Egy palesztin páncéltörő rakéta eltalált egy katonai buldózert az övezet déli részén, a járműben károkat okozott, de az azt vezető katonának nem esett baja. Három katonát szállítottak az éjszaka folyamán kórházba, összesen öten sebesültek meg.

Moti Almoz izraeli dandártábornok, a hadsereg szóvivője a közszolgálati rádiónak elmondta, hogy nagy erőkkel harcolnak, és a következő órákban fokozzák a katonai tevékenységet.

Az eddigi eredmények teljesen összhangban vannak az előzetes tervekkel – idézte a szavait az MTI.

Netanjahu a Hamászt teszi felelőssé

Pénteken összeült az izraeli kormány (a szűkebb körű, nyolc miniszterből álló biztonsági kabinet külön is), és várhatóan tizennyolcezer újabb tartalékos behívásáról szavaz.

Benjamin Netanjahu kormányfő korábban azt közölte, hogy a szárazföldi műveletet addig folytatják, amíg az eléri a célját, vagyis elpusztítják a csempészalagutakat, garantálják az izraeliek biztonságát, és komoly csapást mérnek a Hamászra és a többi fegyveres palesztin szervezetre.

A kormányülés elején megismételte, hogy azért kényszerültek a szárazföldi hadművelet indítására, mert az alagutakat kizárólag légi csapásokkal nem lehetséges elpusztítani.

„Az izraeli hadsereg kivételesen morális haderő, és nem akarunk ártani egyetlen ártatlan civilnek sem. Kizárólag terrorista célpontok ellen támadunk” – fogalmazott.

A polgári áldozatokért szerinte a terrorista szervezetek a felelősek, mert élő pajzsként használják a civileket, lakóterületekről indítanak rakétákat izraeli városok ellen.

Hangsúlyozta, hogy tudja, a nemzetközi közvélemény torz képet kap majd az offenzíváról, de ez „elkerülhetetlen”. Izrael szempontjából azonban nagyon fontosnak nevezte, hogy a múlttól eltérően immár vannak sokan külföldön is, akik megértik, hogy kizárólag a Hamász a felelős a polgári áldozatokért.