Ukrajnának bizonyítékai vannak az orosz részvételre

Vágólapra másolva!
Ukrán területről, de orosz állampolgárok segítségével lőtték le csütörtökön a maláj utasszállítót - állítja az ukrán biztonsági szolgálat egyik vezetője.
Vágólapra másolva!

Orosz állampolgárok működtették azt a rakétarendszert, amely a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant maláj utasszállító tragédiájáért felelőssé tehető, és az ukrán kormány rendelkezik ezt alátámasztó bizonyítékokkal - állította szombaton Vitalij Najda, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elhárítási részlegének egyik vezetője. Vitalij Najda egy kijevi sajtótájékoztatón azt mondta, Kijev igazolni tudja, hogy három BUK-1 (nyugati kódnevén SA-11) föld-levegő rakétarendszer és egy három fős kezelőszemélyzet érkezett Oroszországból a szomszédos Ukrajna területére.

Súlyos bizonyíték

"Súlyos bizonyítékkal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy ezt a terrorcselekményt Oroszország segítségével követték el. Pontosan tudjuk, hogy a rendszert kezelő személyzet orosz állampolgárokból állt" - mondta az SZBU illetékese.

Kik voltak?

Najda felszólította Moszkvát, fedje fel az érintett három állampolgár kilétét, hogy az ukrán hatóságok kihallgathassák őket. Hozzátette, hogy a három szóban forgó rakétarendszert már visszaszállították Oroszországba. Képeket mutatott az újságíróknak, amelyeken ezek a fegyverek különböző helyeken láthatók. Nyilvánosságra hozott egy olyan fotót is, amelyen az elhárítás szerint a malajziai utasszállító gépet eltaláló rakéta kondenzcsíkja látható rögtön a kilövés után. A kép állítólag a Donyeck megyei Torez környékén készült. A titkosszolgálat közlése szerint a rakétát olyan területről indították el, amelyet "terroristák és orosz katonák" tartanak ellenőrzésük alatt.

Terroristák és orosz katonák

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét.

Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, és a kelet-ukrajnai szeparatistákat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne az esethez.