Hollandia háborús bűnként kezeli a maláj gép lelövését

Vágólapra másolva!
Hollandia háborús bűnök ügyében vizsgálódik a maláj utasszállító lelövése kapcsán.
Vágólapra másolva!

Gyilkosság, háborús bűnök és a repülőgép szándékos lelövése ügyében indított vizsgálatot a holland vádhatóság a maláj légitársaság MH17-es járatának katasztrófája miatt – közölte hétfőn a sajtóval egy ügyészségi szóvivő.

A törvények engedik

A holland törvények lehetővé teszik, hogy a holland hatóságok bárki ellen vádat emeljenek, aki háborús bűnt követ el az ország állampolgárai ellen. A csütörtökön Kelet-Ukrajnában szerencsétlenül járt repülőgép fedélzetén tartózkodó 298 emberből 193 volt holland. A katasztrófát senki sem élte túl.
Mindeközben délelőtt a parlament egyik bizottságának meghallgatásán Mark Rutte holland kormányfő szigorú intézkedéseket helyezett kilátásba Oroszországgal szemben, amennyiben Moszkva nem segíti megfelelően a katasztrófa körülményeinek feltárását.

Minden eszköz rendelkezésre áll

"Világos, hogy Oroszországnak latba kell vetnie a szakadárokra gyakorolt befolyását" – szögezte le Rutte, majd hozzátette: "Ha a következő napokban sem lesz megfelelő a hozzáférés a katasztrófa helyszínéhez, akkor minden politikai, gazdasági és pénzügyi eszköz rendelkezésre áll azokkal szemben, akik ezért közvetve vagy közvetlenül felelőssé tehetők."

Az EU is lép

Az Európai Uniónak fokoznia kell a nyomást az ukrán válság politikai rendezése és a maláj utasszállító tragédiájának feltárása céljából – mondta a német külügyminiszter hétfőn Berlinben a magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után.