Folyamatosak a temetések az izraeli katonai temetőkben

Vágólapra másolva!
Eddig huszonhét katona halt meg a gázai hadműveletekben.
Vágólapra másolva!

Kedd reggelre huszonhétre nőtt az elesett izraeli katonák száma az Erős Szikla nevű hadművelet szárazföldi harcaiban. A Hamász gázai övezeti fegyvereseivel folytatott harcokban éjszaka újabb két izraeli katona vesztette életét. A hétfői hét és a hétvégi tizenöt haláleset után Izraelben ezekben a napokban folyamatosan temetések zajlanak az ország különböző katonai temetőiben.

A halottak között egy francia-izraeli és két amerikai-izraeli kettős állampolgár is van. Mindkét amerikai fiatal magányos katona volt, vagyis nincs családjuk a zsidó államban. Egyikük a Makabbi Haifa nevű sportklub szurkolótáborának lelkes tagja volt, és a klubban attól tartottak, hogy külföldi lévén nincsenek ismerősei, rokonai, és kevesen lesznek a temetésén, ezért arra kérték híveiket, hogy kísérjék el utolsó útjára. Hétfő esti, haifai temetésén húszezren jelentek meg.

Gázai sebesülteket is ápolnak izraeli kórházakban

Az izraeli kórházakban százhuszonhárom sebesült katonát ápolnak, hatan közülük súlyos állapotban, lélegeztetőgépeken vannak. Hajnalban négy gázai övezetbeli civil sebesültet is a Tel-Aviv melletti Tel Hasomér kórházba szállítottak. A hadsereg a palesztinok számára tábori kórházat állított fel az övezet erezi átkelőjénél, de az izraeli tízes csatorna híradása szerint a Hamász nem engedi, hogy odaszállítsák őket.

Az izraeli hadsereg keddig hatvanhat, alagutakhoz vezető lejáratot tárt fel az övezetben, amelyek huszonhárom, Izrael elleni rakétatámadásokat vagy terrorakciókat szolgáló, föld alatti folyosóhoz vezetnek. Hat alagutat felrobbantottak ellenőrzött körülmények között.

A szárazföldi harcokban az izraeli katonák megöltek száznyolcvanhárom palesztin fegyverest, és őrizetbe vettek huszonnyolcat, akiket kihallgatásra Izraelbe szállítottak a Sin Bét belbiztonsági szolgálat egységeihez.

A Hamász fegyveresei rajtaütésekkel próbálják megakadályozni, hogy az izraeli katonák megtalálják és felszámolják az alagutakat. A gázai iszlamista szervezetek többéves munkával föld alatti, betonfalakkal övezett folyosórendszert építettek ki szellőzéssel és világítással.