Kitoloncolták a magyar embercsempészeket

Vágólapra másolva!
Kitoloncolták Kanadából az ott embercsempészésért elítélt Dömötör–Kolompár-bűnszervezet húsz tagját – jelentette be kedden Hamiltonban Steven Blaney kanadai közbiztonsági miniszter.
Vágólapra másolva!

Az észak-amerikai országban a banda 22 tagját ítélték el embercsempészés és más bűncselekmények miatt. Közülük ketten továbbra is Kanadában maradtak. A bűnözők jobb életfeltételek ígéretével csábítottak ki embereket Magyarországról Kanadába, ahol kényszermunkára fogták és megalázó körülmények között tartották fogva őket. A hamiltoni székhelyű banda tagjai rávették áldozataikat, hogy folyamodjanak hamisan menekültstátusért, a segélyt pedig elkobozták tőlük.

Szörnyű és aljas bűncselekmény

"Az emberek ilyen kirívó kihasználása a bevándorlási rendszerünkön belül határozott választ követelt. Kanadában nincs helyük olyanoknak, akik elkövetik az embercsempészés szörnyű és aljas bűncselekményét" – jelentette ki sajtótájékoztatóján a kanadai miniszter.

Modern rabszolgatartás

Blaney modern rabszolgatartásnak nevezte az embercsempészést, amely fenyegetést jelent a közbiztonságra és a bevándorlási rendszerre nézve. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bevándorlók túlnyomó többsége törvénytisztelő, és pozitívan járul hozzá az ország fejlődéséhez.

A kanadai szövetségi rendőrség 2010-ben fogta le a Dömötör–Kolompár-banda tagjait, akik valamennyien rokoni kapcsolatban állnak egymással. Azért buktak le, mert az egyik áldozatuk, akinek sikerült megszöknie a fogságból, feljelentést tett ellenük.

Két évig tartott a kitoloncolás

A bűnszervezet vezetőjét, idősebb Dömötör Ferencet 2012 májusában 9 évi szabadságvesztésre ítélték. Goran Vragovic, a kanadai határőrizet regionális igazgatója a keddi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a csoport 20 tagját 2012 májusa és 2014 májusa között toloncolták ki Kanadából.

A témáról korábbi cikkünk az Origón itt és itt olvasható.