Csiang Cö-min jut eszükbe a kínaiaknak az óriásvarangyukról

óriásvarangy, kína, Csiang Cö-min, varangyosbéka, varangy
(FILES) This file photo taken on July 21, 2014 shows people riding in a boat before a 22-metre (72-feet) tall inflatable "big golden toad" by Chinese artist Guo Yongyao from Ningbo, displayed at Yu Yuan Tan Park in Beijing. Chinese reports about the giant inflatable toad have been deleted from the Internet on July 23, 2014 after social media users compared the puffed-up animal to a former Communist Party chief. AFP PHOTO / FILES / WANG ZHAO
Vágólapra másolva!
Nem a mesebeli hercegre, hanem Csiang Cö-min volt elnökre emlékezteti a kínaikat az egyik pekingi közparkban felállított felfújható óriásvarangy. A kínai hatóságok a varangy szót máris cenzúrázzák az interneten.
Vágólapra másolva!

Egy varangyosbékáról mintázott 22 méteres köztéri műalkotásról tréfálkoznak a pekingiek, mert sokan haonlóságot vélnek felfedezni a kínai főváros egyik parkjának tavában felállított szobor és a nyolcvanas éveiben járó volt kommunista vezető között.

A varangyosbékával kapcsolatos hivatkozások azon nyomban eltűntek a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség és a Sina.com hírportál oldalairól. Kínában azonnal közbelépnek a cenzúrával foglalkozó szervek, mert nem szeretnék, ha valaki a kommunista vezetőkön gúnyolódna.

Ez az a béka Forrás: AFP/Wang Zhao

Tavaly a "nagy sárga kacsa" kifejezést cenzúrázták, miután az interneten megjelent a Mennyei béke (Tienanmen) terén a harckocsioszlop előtt álló tüntetőről készült híres felvétel paródiája, amelyen a harckocsikat óriáskacsák helyettesítették.

Ő pedig Csiang Cö-min Forrás: AFP/Wang Zhao

Csiang Cö-min 1989 és 2002 között volt a Kínai Kommunista Párt főtitkára. Hivatalos tisztséget nem tölt be azóta, hogy 2004-2005-ben átadta utódjának, Hu Csin-taónak a Központi Katonai Bizottság befolyásos elnöki tisztségét. Az egykori vezető azonban továbbra is befolyással bír az apparátusban.