Harangzúgással fogadták a holland áldozatok koporsóit

maláj gép, ukrán válság, hollandi, áldozatok, koporsó, eindhoven, lelőtt maláj gép, légi katasztrófa,
Dutch military men carry a coffin after a Hercules transport aircraft of the Royal Dutch Airforce, carrying bodies from downed Malaysia Airlines flight MH17, landed from Kharkiv at Eindhoven Airbase on July 23, 2014. The first bodies from flight MH17 arrived in the Netherlands on Wednesday almost a week after it was shot down over Ukraine, with grieving relatives and the king and queen solemnly receiving the as yet unidentified victims. AFP PHOTO / ANP / MARCEL VAN HOORN ** Netherlands Out **
Vágólapra másolva!
Országszerte megszólaltak a harangok Hollandiában, mielőtt az áldozatokat szállító katonai gépek landoltak volna az eindhoveni repülőtéren – a kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította július 23-át, a nemzeti lobogókat mindenütt félárbocra vonták. A két repülő még csak 40 holttestet szállított haza, a lelőtt gépen 193 holland utazott.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint délután négy órakor leszállt Eindhovenben az a két katonai repülőgép, amely a lelőtt maláj gép holland áldozatainak koporsóit szállította Hollandiába. A holland C-130-as repülőgép 16, míg az ausztrál légierő C-17-ese 24 holttestet szállított.

Az első gép megérkezését egy perc néma csend követte, majd megszólalt a katonai zenekar gyászindulója, a holland díszőrség pedig egyenként a halottszállító autókhoz vitte a koporsókat. Az eseményen a királyi pár is megjelent, leróva tiszteletét az áldozatok előtt.

Forrás: AFP/Marcel Van Hoorn

„Itt is hallani lehet a halottakat búcsúztató tömeg zokogását" – twittelte a szertartás helyszínéről Rene Marsh, a CNN szóvivője. Az elhunytakat később Amersfoortban, a Szent Joris-templomban búcsúztatják el, közös szertartás keretében.

A lelőtt MH17-es utasszállító ügyében nyomozó holland Biztonsági Bizottság eközben közölte: négy nyomozójuk is a katasztrófa helyszínére utazott, de a tényleges becsapódás helyét hat napja nem láthatták, a területet uraló oroszbarát szakadárok akadályozzák munkájukat.

Mark Rutte holland kormányfő szerint hónapokba is telhet, amíg biztosan azonosítják a gépen utazó 193 holland állampolgár személyazonosságát.