Lemészárolták a fogolyszállító busz utasait

Vágólapra másolva!
Fegyveresek támadtak meg egy foglyokat szállító autóbuszt csütörtök hajnalban az iraki fővárostól, Bagdadtól északra, több mint ötvenen meghaltak - közölték helyi igazságügyi és egészségügyi tisztviselők.
Vágólapra másolva!

Egyes jelentések szerint a támadók 52 rabot és 8 katonát megöltek, míg más jelentések ötvenegy halottról és kilenc megölt katonáról szólnak.

A rajtaütés előzménye, hogy Bagdadtól húsz kilométerre, Tadzsinál fegyveresek aknavetőkből támadást indítottak a település katonai támaszpontja ellen, ahol a terrorizmussal vádolt foglyokat őrizték.
Lázadástól tartva a hatóságok úgy döntöttek, hogy a foglyokat elszállítják. A jármű mellett, egy elhagyatott területen az út mentén elhelyezett pokolgép robbant, majd fegyveresek rohamozták meg a buszt.

Vizsgálat indult

Egyelőre nem tisztázott, hogy kik voltak a támadók. Az ügyben vizsgálat indult. Idén június 23-án hasonló eset történt. Ismeretlen fegyveresek rajtaütöttek egy rabokat szállító járműoszlopon, hetvenegy rab meghalt. A buszokban, a fővárostól mintegy 100 kilométerrel délre található Hilla település katonai alakulatának börtönéből átirányított többtucatnyi rab tartott al-Kaszim város börtönébe.

Hilla városa Bábil tartomány székhelye. Katonai alakulata felelős a biztonság fenntartásáért a tartományban, különösen annak északi, "Halálháromszögnek" nevezett részében. A többségében síiták lakta területen ugyanis több szunnita településcsoport található.