Most egy algériai utasszállító zuhant le

Air Algérie  l'aéroport Ouari Boumediene d'Alger repülőgép
Des avions de la compagnie Air Algérie stationnent devant la tour de contrôle de l'aéroport Ouari Boumediene d'Alger, le 12 octobre 2002. AFP PHOTO DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
50 perccel a felszállás után megszakadt a kapcsolat az Air Algérie repülőgépével Mali légterében. A Burkina Fasoból Algírba tartó gépen 116 ember volt. Feltehetően Maliban zuhant le, de hogy pontosan hol, arról egymásnak ellentmondó információk érkeztek. 
Vágólapra másolva!

Feltehetően lezuhant az Air Algérie légitársaság a Burkina Faso-i Ouagadougouból Algírba tartó gépe. A géppel ötven perccel a felszállása után szakadt meg a kapcsolat, de ezt csak órákkal az esemény után közölte az Air Algérie, valamint az algériai és francia hatóságok.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Dominique Faget

A gép roncsait állítólag megtalálták Maliban, de arról egymásnak ellentmondó információk érkeztek, hogy pontosan hol. A Guardian brit lap azt jelentette, hogy Tilemsiben találták meg, az ouagadougoui repülőtér honlapján az állt, hogy a Gao és Kidal közötti nehezen megközelíthető sivatagos területen, de szemtanúk látni vélték a gép lezuhanását Gossi körzetében is. Mindhárom település több száz kilométerre fekszik egymástól.

A BBC szerint a roncsok utáni kutatás tovább zajlik, de sem a francia hadsereg ebben részt vevő egységei, sem az ugyancsak közreműködő két ENSZ-helikopter személyzete nem jelezte, hogy bármit is találtak volna. A franciák két Mirage harci gépet is a körzetbe irányítottak, hogy keressék az utasszállító nyomait.

Az ENSZ-katonák szerint a gép az algériai határhoz közel fekvő Tessalit és Kidal között zuhanhatott le, de a nagy kiterjedésű, gyéren lakott, és zömében kormányellenes lázadók által uralt területen nehéz lesz megtalálni a roncsokat. A keresést homokviharok is nehezítik, amelyek állítólag közrejátszhattak a szerencsétlenségben is.

Főleg franciák voltak a gépen

A repülőn 51 francia, 27 Burkina Faso-i, nyolc libanoni, hat algériai, öt kanadai, négy német, két luxemburgi, illetve egy-egy mali, belga, svájci, ukrán, kameruni, egyiptomi és nigériai állampolgár utazott. A hat tagú személyzet mind spanyol volt.

Az AH 5017-es számú járat Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból indult Algírba közép-európai idő szerint éjjel 2 óra 17 perckor és hajnali 6 óra 10 perckor kellett volna leszállnia. Mindkét fővárosban mentőalakulatot helyeztek készültségbe.

Az eltűnt repülőt ugyan az algériai légitársaság üzemelteti, de a gép tulajdonosa a Swiftair nevű spanyol magáncég. Utóbbi megerősítette a repülőgép eltűnésének hírét, és azt is, hogy 116-an voltak a járaton. A gép típusát az algériai légitársaság Airbus A320-asként említi, a spanyol vállalat ugyanakkor MD-83-asról beszél. Burkina Faso és Algéria között a fegyveres konfliktus dúlta Malin át vezet a legrövidebb légi út.

Rossz látási viszonyok

Egy, a neve elhallgatását kérő algériai illetékes szerint a repülőgép már nem volt messze az algériai határtól, amikor a légi irányítás arra kérte a pilótákat, hogy térjenek le az útvonalról a rossz látási viszonyok miatt, illetve hogy elkerüljék az ütközést egy Algírból Bamakóba tartó repülővel. Egy magas rangú francia katonatiszt azt mondta, nem valószínű, hogy a Maliban harcoló lázadók rendelkeznének olyan fegyverrel, amellyel utazási magasságban le tudnának lőni egy repülőgépet. A francia hadsereg tavaly januárban vonult be Maliba, hogy megállítsa az iszlamista fegyveresek előretörését.